Путін готує напад на південь і схід України

Новини 22 Листопада, 2021 515
Зеленський і Путін. Фото: відкриті джерела.

Зеленський і Путін. Фото: відкриті джерела.

Bloomberg опублікувало дані розвідки США

Розвідка США поділилася з європейськими колегами сценарієм імовірного нападу Росії на Україну. Американські розвідники, як і українські, припускають, що вторгнення може відбутися на початку 2022 року.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Громадське, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Американська сторона вважає, що Володимир Путін може почати вторгнення в Україну на початку 2022 року, а очільник Головного розвідувального управління Кирило Буданов казав, що напад може відбутись у січні-лютому наступного року.

Відповідно до сценарію, яким поділилися джерела, Росія може атакувати з трьох напрямків: з окупованого Криму, Білорусі та російського кордону. У нападі мають брати участь 100 батальйонів приблизно зі 100 тисячами солдатів. Розвідка вважає, що Росія готується до нападу в холодну погоду, атака має охопити велику територію та розрахована на тривалий час.

Двоє співрозмовників сказали, що принаймні половина тактичних груп уже перебуває на позиціях. Також зазначають, що вторгнення буде підтримуватися авіацією.

Крім того, джерела розповіли, що Росія призвала десятки тисяч резервістів у «безпрецедентних для пострадянських часів масштабах». Офіційно про призов не повідомляли. Як пише видання, резервісти повинні будуть зайти на захоплену територію після того, як тактичні батальйони здійснять напад.

Сполучені Штати також поділилися з Європою інформацією про зростання дезінформації щодо України. За словами джерел, Москва завербувала агентів, щоб спробувати дестабілізувати ситуацію в Україні.

Водночас США не можуть точно стверджувати, що напад відбудеться. Розвідники вважають, що, схоже, Путін ще не вирішив.

Дані української розвідки

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов 21 листопада заявив, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. Наразі, за даними розвідки, біля кордонів України перебувають 92 тисячі російських військових.

Розвідник допускає, що Росія перед вторгненням може використовувати «психологічні операції для дестабілізації України».

«Вони хочуть розпалити заворушення через протести та мітинги, які показують, що люди проти уряду», — сказав Буданов.

Він зазначив, що оцінки американської та української розвідки щодо можливого початку нападу приблизно схожі. Прогнозують, що це може статись у січні або лютому 2022 року.

Міністр оборони України Олексій Резніков нещодавно заявив, що не вірить у «велику переможну війну Росії над Україною», і додав, що ЗСУ наразі на високому рівні.

Водночас речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав інформацію про загрозу нападу на Україну штучно створеною істерикою. Він припустив, що це Київ хоче почати військові дії, щоб звільнити окуповані території.

Стягування російських військ

Ще з квітня 2021 року біля кордону з Україною та в окупованому Криму відбувалося значне підвищення військової активності. Тоді українська розвідка повідомляла, що РФ готується до дій, які мають спровокувати військову відповідь України на лінії зіткнення сторін на Донбасі.

22 квітня Росія оголосила, що починає відводити своїх військових від кордонів України, де вони нібито зібралися для навчань. Проте Київ у травні, а потім у вересні заявив, що російська армія залишається біля українського кордону.

Наприкінці жовтня The Washington Post написало, що Росія знову почала стягувати свої війська до кордону з Україною після завершення військових навчань із Білоруссю «Захід-2021». Журналіст Крістіан Тріберт із The New York Times та видання Politico повідомили про супутникові знімки, які нібито підтверджують стягування російських військ і техніки до кордонів.

А експерт групи Conflict Intelligence Team (CIT) Кирило Михайлов розповів, що розслідувачі також помітили певні рухи російських військових у напрямку кордону України.

Водночас Головне управління розвідки Міністерства оборони не зафіксувало додаткового перекидання російських сил до кордону з Україною.

Коментарі

Позначки: , ,