Прихильники Трампа увірвалися до Конгресу США після сутичок з поліцією (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 07 Січня, 2021 274

Попри те, що Джо Байден виграв вибори зі значним відривом у колегії виборників (він отримав 306 голосів виборників, чинний президент Трамп – 232 голоси), а також захистив свою перемогу в судах, формальна процедура визнання результатів виборів ще не завершилася, пише “Четверта студія” з посиланням на Європейську правду.

Її ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США, призначений на 6 січня. Однак здійснити цю формальність виявилося непросто.

На той самий день ще чинний президент США Дональд Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, під час якого сталося неочікуване. Мітингарі прорвали охорону навколо Капітолію і почали штурм будівлі парламенту США. “Європейська правда” стежила за розвитком подій у Вашингтоні, який призвели до кількох смертей, значної кількості затримань, але не змогли зупинити визнання Байдена переможцем.

Четвер, 7 січня

11:00 От і все. Спільне засідання двох палат парламенту США підтвердило обрання Джо Байдена 46-м президентом США. Прибічники Трампа, що намагалися заперечити цьому, програли усі конгресові голосування.

Зрештою Трамп визнав реальність і пообіцяв “впорядковану” передачу влади Байдену. Тож “Європейська правда” закриває лайв-трансляцію подій минулої доби у Вашингтоні.

Однак на цьому буремні події у США не добігли завершення: зокрема, Республіканській партії ще доведеться визначитися у ставленні до ролі свого однопартійця, 45-го президента США Дональда Трампа (такі заклики ми наводили у цьому матеріалі).

10:25 Республіканці продовжують робити жорсткі заяви щодо ролі Трампа у подіях минулої середи. Зокрема, сенатор від Техасу Джон Корнин, який є представником керівного комітету Республіканської партії в Сенаті, заявив, що Трамп “досяг дна”, коли дозволив собі риторику, що призвела до штурму парламенту.

Водночас Корнин, якого цитує CNN, не став робити прогнози про те, чи багато інших республіканців відвернуться від Трампа, пояснивши, що рейтинг президента і досі є високим.

08:48 А ось і підсумок цієї ночі. За повідомленням поліції, через події навколо штурму Капітолію загинули троє осіб. Понад 50 осіб затримано…

Стало відоме також ім’я застреленої у будівлі Капітолію жінки.

08:10 Між тим стало відомо, що до блокування Трампа приєдналися Instagram та Facebook. Раніше профіль президента США заблокував його улюблений Twitter.

07:52 Мер Вашингтона Мюріель Боузер оголосила, що надзвичайний режим у Вашингтоні збережеться до інавгурації Байдена.

07:32 Ще до того, як на Східному узбережжі США настала нова доба, Конгрес поновив роботу.Депутати обох палат повернулися до зали і продовжили процедуру підрахунку голосів виборників, яка має формально підтвердити обрання Байдена президентом.

Вже відомо, що декілька однопартійців Трампа, які планували виступити із запереченнями щодо його поразки, змінили свою думку після подій середи.

Перед цим будівлю зачистили від мітингарів.

 

02:55 Перша леді Меланія Трамп також зазнала втрат. Після безпрецедентних подій у Вашингтоні очільниця її офісу оголосила про дострокову відставку.

02:50 Ось тепер Трампу точно боляче… Twitter уперше заблокував йому право додавати дописи та може назавжди забрати у Трампа аккаунт.

02:25 А ось який вигляд має сесійна зала Палати представників. Зараз її готують для відновлення засідання.

02:10 Між тим все голосніше лунають звинувачення на адресу Трампа від однопартійців. Сенатор Ромні назвав Трампа підбурювачем бунту” і закликав припинити його підтримку.

І треба додати, що Трамп справді втрачає підтримку. Конгресвумен Кеті Макморіс Роджерз, яка планувала виступили проти затвердження Байдена, заявила, що відмовляється від цього наміру через “ганебні події” у Вашингтоні.

01:30 Трагічна новина…

Жінка, яку підстрелили під час штурму Капітолію, померла…

01:02 Тим часом Facebook повідомив, що видаляє звернення Трампа до його прибічників, у якому президент, по суті, виправдав їхні дії, але все одно попросив “поїхати додому”.

01:00 У Вашингтоні розпочалася комендантська година.

00:50 Між тим демонстранти поволі залишають будівлю Капітолію. За 10 хвилин у Вашингтоні розпочнеться “коронавірусна” комендантська година і поліція отримає право затримувати людей просто через те, що вони продовжують мітинг.

00:46 Цікава і водночас важлива деталь: бюлетені, що підтверджують перемогу Байдена, врятували під час штурму Капітолію.

00:22 ЗМІ повідомляють про бійку серед прихильників Трампа, що зібралися біля східного боку будівлі Капітолію. Як пише Washington Post, один з учасників скотився вниз по сходах. Бійку припинили інші протестувальники.

Видання зазначає, що значна частина протестувальників розійшлася, дізнавшись про стрілянину всередині Капітолію. Однак кількасот прихильників Трампа залишилися під будівлею.

00:11 Перед одним з входів до будівлі Капітолію видно спалахи. Схоже, поволі поліція відтісняє звідти частину мітингарів – але про завершення буремних подій точно зарано говорити.

00:08 Поки невідомо, коли Конгрес зможе продовжити своє засідання та процедуру підрахунку голосів виборників, повідомляє CNN з посиланням на низку своїх джерел.

“Капітолій звільняють від протестувальників. Коли це стане безпечно, ми повернемося до виконання конституційних обов’язків… Ми не дозволимо грубою силою попирати верховенство права”, – сказав у коментарі ЗМІ конгресмен Хакім Джеффріс.

До моменту припинення роботи через штурм Капітолію прихильниками Трампа Конгрес встиг затвердити голоси лише двох штатів – дев’ять голосів виборників від Алабами та три – від Аляски. Усі ці 12 голосів були віддані за Дональда Трампа. Загалом має бути затверджено 538 голосів виборників.

Середа, 6 січня

23:53 Одна жінка отримала вогнепальне поранення та загалом п’ять осіб госпіталізовані у зв’язку з подіями під Капітолієм, повідомляє CBS з посиланням на екстрені служби Вашингтона (D.C. Fire And EMS). Повідомляється, що поранена жінка – у критичному стані. Один з постраждалих отримав травми під час падіння, ще в однієї людини виникли проблеми з серцем.

23:40 Трамп звернувся до своїх прибічників, але лишилося неясно, чи він засудив їхні дії, чи навпаки, подякував… У зверненні до нападників на Капітолій президент заявив, що в них украли перемогу на виборах. Що це було?

23:33 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг написав у Twitter, що шокований сьогоднішніми подіями у Вашингтоні.

“Шокуючі сцени у Вашингтоні, округ Колумбія. Результати цих демократичних виборів слід поважати”, – написав він.

23:31 Так виглядав офіс спікерки Конгресу Ненсі Пелосі після штурму, повідомляє CNN. На її робочому столі залишили записку: “Ми не відступимо”.

 

23:29 Обраний президент США Джо Байден звернувся до учасників заворушень біля будівлі Капітолію, назвавши їхні дії нападом на демократію.

“Загроза безпеці обраних посадових осіб – це не протест. Це – бунт. Світ спостерігає.Як і багато інших американців, я шокований і засмучений тим, що наша країна, яка так довго залишалася маяком світла і надією на демократію, підійшла до такого похмурого моменту”, – сказав Байден.

23:27 Кореспондент AP зафіксував на фото поліцію Капітолію з пістолетами наготові, під час спроби прихильників Трампа увірватися у приміщення Палати представників. Фото було зроблене понад годину тому.

23:19 Речник Пентагону Джонатан Хоффман оголосив, що для допомоги правоохоронцям біля Капітолію мобілізують усю Нацгвардію Вашингтона.

“Гвардія Вашингтона (D.C.) мобілізована для підтримки федеральних сил правоохоронців в Окрузі”, – повідомив він.

23:10 Дочка Дональда Трампа Іванка Трамп назвала прихильників чинного президента, що штурмують Капітолій, “патріотами”, та майже одразу видалила твіт. Журналісти встигли зберегти його скріншот.

“Патріоти Америки, будь-яке порушення безпеки та неповага до нашої поліції є неприйнятними. Насильство має негайно припинитися. Будь ласка, будьте мирними”, – написала вона, ретвітнувши заклик Дональда Трампа.

23:00 Перші ознаки повернення до нормальності? Поліція витіснила протестувальників із крила Капітолію, де розташований Сенат.

22:53 Віцепрезидент Майк Пенс, якого нещодавно евакуювали з Капітолію, закликав прихильників Трампа припинити насильство.

“Насильство і руйнування, що відбуваються у Капітолії США, мають припинитися, і припинитися негайно. Усі присутні мають поважати правоохоронців і негайно покинути будівлю”, – заявив Пенс.

“Мирний протест – це право кожного американця, але цей напад на наш Капітолій не буде толеруватися, і усі учасники цього будуть притягнуті до відповідальності повною мірою, як того вимагає законодавство”, – додав віцепрезидент.

22:50 Дональд Трамп спрямував Національну гвардію та інші федеральні сили захисту для підтримки сил правоохоронців, що стримують його прихильників під Капітолієм, повідомили у пресслужбі Білого дому.

“Ми підкреслюємо заклик президента Трампа утриматись від насильства і залишатися мирними”, – зазначила прессекретар.

22:48 Без насилля не обійшлося… ЗМІ повідомляють про поранену жінку під час штурму Капітолію.

22:41 Трампа закликають звернутися до своїх прихильників у телеефірі.

Понад те, навіть серед його однопартійців є ті, хто схильний покладати на нього частину вини. Детальніше в новині “Це – спроба перевороту”: республіканці закликають зупинити штурм Капітолію

22:38 Цікаво, що для прибічників Дональда Трампа його заклик не є авторитетним. Вони не планують розходитися та скандують заклики до Трампа “не здаватися” і не визнавати свою поразку на виборах.

Також мітингарі просуваються по будівлі Капітолію.

22:30 Трамп, який скликав своїх прибічників до Вашингтона, засудив штурм Капітолію та закликав утриматися від насильства.

22.02 Охорона сприйняла ці події з усією серйозністю. Зокрема, з Капітолію евакуювали віцепрезидента США Майкла Пенса.

21:30 На сьогоднішньому засіданні Конгресу має відбутися офіційна процедура підрахунку голосів виборників та оголошення переможця президентських виборів.

Під будівлею зібралися сотні прихильників чинного президента Дональда Трампа. У певний момент почалися сутички, після того прихильники Трампа увірвалися до будівлі.

Коментарі

Позначки: , , ,