Прожитковий мінімум на особу з 1 січня 2024 року становитиме 2 920 гривень

Новини 09 Листопада, 2023 234

Верховна Рада України нині проголосувала за проект Державного бюджету на 2024 рік

Верховна Рада України нині проголосувала за проект Державного бюджету на 2024 рік і потрібно зважати, що це черговий бюджет воюючої країни і звісно хотілося б краще, але і цей документ, зважаючи на повномасштабну російську-українську війну, – важливий.

Про це заявив нардеп Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

Загалом на соціальну сферу виділено 469 мільярдів гривень – це на 25 мільярдів гривень більше, ніж у 2023-му. Прожитковий мінімум на особу з 1 січня 2024 року становитиме 2 920 гривень. Це, звісно, мало, адже реальний прожитковий мінімум, за обрахунками Мінсоцполітики, сягає 9 тисяч гривень.

Від прожиткового мінімуму залежить мінімальна пенсія, яка зросте приблизно на 300 гривень, та інші виплати – на дітей, утримання людей з інвалідністю тощо. Крім того, у березні планується індексація пенсій на рівні інфляції. Тобто пенсіонери, особливо ті, які отримують до 3 тисяч гривень, можуть розраховувати на підвищення пенсій, щоправда незначне…

Цьогоріч 140 тисяч переселенців втратили виплати ВПО, оскільки допомога для ВПО запроваджувалася в перші тижні війни, коли ніхто не розумів ні масштабів, ні динаміки, ні тривалості бойових дій і коли нам казали, що війна триватиме кілька тижнів, максимум місяць. На наступний рік на допомогу для ВПО закладено 57 мільярдів гривень і ця сума, думаю, буде ще змінюватися.

Коментарі

Позначки: , ,