Протидія пандемії обов’язково має поєднуватися з протидією економічній кризі: Порошенко розповів про першочергові кроки

Новини 04 Квітня, 2020 185

Господь подарував Україні як мінімум два місяці перед піком епідемії, але команда президента Володимира Зеленського використала цей час абсолютно не ефективно.

Про це в ефірі “Свободи слова” з Савіком Шустером заявив п’ятий президент України, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко, пише “Четверта студія” з посиланням на “Прямий“.

“10 днів тому у нас ще були лічені хворі. 10 днів – і вже сьогодні маємо близько тисячі хворих. Кількість хворих, які додаються кожного дня – більше сотні. Ці два місяці м’яко кажучи, були неефективно використані. Не була створена законодавча база. Тоді ще були на складах ШВЛ та засоби захисту – зараз всього цього вже немає”, – нагадав Порошенко.

“Тож перша позиція: якщо ви вимагаєте від лікаря, щоб він тестував, їздив на швидкій, його треба захистити. Бо якщо лікарі захворіють – у країні буде катастрофа. Лікарів епідеміологів, інфекціоністів, вірусологів в Україні менше 3 тисяч. Зараз треба перенавчати лікарів інших фахів на термінових курсах, щоб ми були здатні дати відсіч пандемії”, – наголосив він.

Порошенко додав, що його фонд і корпорація Roshen наразі шукають шляхи поставки захисних костюмів для лікарів. “70 тисяч – це усі костюми, що були в Китаї на півтора місяці. У зв’язку з піком попиту захисні костюми перекупають росіяни і платять вдвічі більше. І заводи, які законтрактовані, зривають поставки. Сьогодні Фонд Порошенка і Roshen переорієнтували закупки і починають закупати в Кореї 100 тисяч костюмів. Сьогодні моя дружина передала 10 відновлений ШВЛ лікарні швидкої допомоги. Це все, що знайшли. Післязавтра це буде відбуватися у Миколаєві”, – розповів п’ятий президент.

“Ми отримали протоколи лікування з Італії, з Франції. Спеціальним листом на мене, як голову партії “Європейська Солідарність”, ЦК Комуністичної партії Китаю направив протоколи лікування з Китаю. Ми їх одразу перенаправили у МОЗ. Щоб зробити спільний протокол. Бо там написано, чим лікувати і як лікувати коронавірус”, – додав він.

Порошенко також наголосив, що протидія пандемії обов’язково має поєднуватися з протидією економічній кризі. Він запропонував запровадити в Україні щось на кшталт фудстемпів, де людина може за рахунок субсидій держави придбати продукти харчування і медикаменти.

“Третя позиція: захист від безробіття. З одного боку – передбачити чіткий пакет заходів з підтримки самозайнятих і сфери послуг. Сьогодні вони ризикують просто залишитися без грошей. Усі відповідальні державні діячі мають об’єднатися і захистити людей”, – підкреслив Порошенко.

Коментарі

Позначки: ,