Прокуратура Львівщини взялась за курортне Сколе

Новини 28 Березня, 2024 3 452
У Сколе знайшли 4 заблукалих у горах туристів. Фото: відкриті джерела.

У Сколе знайшли 4 заблукалих у горах туристів. Фото: відкриті джерела.

Задля охорони культурної спадщини буде створено спеціально уповноважений орган – задоволено позов прокурорів

Судом задоволено позов Стрийської окружної прокуратури. Рішенням останнього визнано протиправною бездіяльність однієї із міських рад Львівського району щодо утворення у складі виконавчих органів ради спеціально уповноваженого органу охорони культурної спадщини населеного пункту.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Львівську обласну прокуратуру.

Мова йде про м. Сколе, яке включено до Списку історичних населених місць України. Там розташовано 41 об’єкт культурної спадщини.

Відповідно до пам’яткоохоронного законодавства передбачено, що на спеціально уповноважений орган покладаються повноваження та обов’язки у сфері охорони культурної спадщини. Такий орган утворюється за погодженням із центральним органом виконавчої влади – одним із Міністерств України.

Однак, міська рада всупереч законодавству не створила спеціальний виконавчий орган для охорони культурної спадщини міста.

Зазначені порушення стали приводом для пред’явлення прокурорами позову з метою захисту історично населеного місця.

Суд погодився з доводами прокурорів та позовні вимоги задоволив в повному обсязі.

Слід зазначити, що відсутність вищевказаного органу може призвести до невідворотних змін міського середовища, так і неможливості контролю стану збереження характерного середовища, цінної історичної забудови, а також притягнення винних осіб до відповідальності за порушення законодавства про охорону культурної спадщини громади.

Коментарі

Позначки: