Про важливе з Оксаною Юринець

Новини 26 Листопада, 2021 101

Про Важливе з Оксаною Юринець: новий німецький уряд, територіальна оборона, кредит МФВ, форум «Litteris et Artibus» у Львівській політехніці

Новий німецький уряд, територіальна оборона,  кредит МФВ, форум «Litteris et Artibus» у Львівській політехніці

Розвиток України як сильної та спроможної держави залежить від рівня її економіки та безпеки. В умовах війни з Росією, кошти на оборону суттєво послаблюють державний бюджет, але без цього ніяк. Тому потрібно робити нашу економіку ефективнішою. А для цього важливо конструктивно співпрацювати з європейськими партнерами.

Тому сьогодні говоримо про важливе : як дати відсіч кремлівській агресії, побудувати територіальну оборону, ефективно використати кошти МВФ й при цьому – налагодити співпрацю з новим урядом Німеччини, а також форум «Litteris et Artibus» у Львівській політехніці.

Нащадки українських націоналістів у новому німецькому уряді

Після завершення ери Анґели Меркель у німецькій політиці та поразки «Християнсько-демократичного союзу» на виборах, вперше в історії країни нову коаліцію сформували три політсили: «Соціал-демократична партія Німеччини», «Вільна демократична партія» та «Союз 90/Зелені». Саме в лавах «Зелених» чимало політиків, які є нащадками українців-мельниківців – політичних діячів, котрі після Другої світової війни переїхали до Німеччини, осіли там, створили сім’ї, народили дітей.

Тож наявність нащадків мельниківців має позитивно вплинути на ставлення сучасної Німеччини до України. Чи вдасться Президенту Зеленському налагодити з ними конструктивну співпрацю?

Я представляю політичну силу Віталія Кличка – партію «УДАР», але мені хочеться, щоби Президенту України вдалося. Мені дуже хочеться, щоби нашою зовнішньою політикою було відшукано формат спілкування з новообраним парламентом Німеччини, щоби це спілкування було конструктивним та цікавим для України.

Але ми маємо подорослішати та зрозуміти, що уряди та коаліції створюються не для інших країн, навіть якщо у них прописується зовнішня політика. Вони пишуться заради внутрішніх інтересів своєї держави.

Німеччина є ключовою країною у Європейському Союзі, вона володіє всіма посадами та ресурсами ЄС. Тому від того, як у цьому форматі працюватиме та поводитиметься нове керівництво, буде залежати поведінка всієї Європи. У такому сенсі – Німеччина для нас є ключовим і стратегічним партнером.

Повномасштабне вторгнення Росії та можливий воєнний стан

На кордоні України та Росії зосереджено 92 тисячі військових РФ. І це не враховуючи Білорусь. У медіапросторі дуже багато запитань з приводу, «а чи нападе Росія на Україну?». Тут важливо наголосити, що Росія вже давно напала на Україну, вже 8 рік Крим є окупованим, а на Донбасі триває війна. Тому на необхідно тільки посилювати оборону та бути готовим реагувати на нові виклики російської полігібресії.

Якщо на початку війни Кремль вигадував фейкові новини про розіп’ятих хлопчиків, потім взявся просувати свої наративи в Україні через проросійські телеканали та прокремлівських політиків, то сьогодні він активно використовує міграційний тероризм. Ситуація на кордонах Білорусі, Польщі та Литви – це чергова спроба Путіна дестабілізувати Європейський Союз, а за тим – і Україну. Тому ми повинні вчитися швидко та оперативно реагувати на такі виклики.

Тому ми повинні навчитися працювати та будувати державу в таких умовах, які насправді є. З іншого боку нинішня державна влада України має адекватно комунікувати – з одного боку не потрібно сіяти зайвої паніки, але й мовчати та ігнорувати дані розвідки США, про те, що загроза російської агресії дуже велика, теж не варто.

Територіальна оборона

В умовах російської полігібресії дуже важливо побудувати в Україні функціональну систему територіальної оборони. Ще весною лідер партії «УДАР» Віталій Кличко дуже слушно говорив, що кожен начальник, чиновник повинен пройти спеціальні навчання та бути готовим до всього. Це мілітаризація країни, бо кожен з нас, як це є в Ізраїлі – повинен навчитися захищати себе сам і свою країну.

Я була головою парламентської асамблеї НАТО у 2018 – 2019 роках й уже тоді ми розуміли, що для побудови системи територіальної оборони потрібно використовувати всі можливі сучасні технології, залучати до цього ІТ-компанії для того, щоби ми мали нагоду випереджати ворога.

Ізраїль має систему «Купол», яка захищає їх від ракетних та авіаційних ударів. Ми такої системи не маємо поки, тому потрібно розвиватися технологічно та впроваджувати новий. закон про територіальну оборону на вищому рівні.

Новий транш від Міжнародного валютного фонду

Вночі 23 листопада 25 Міжнародний валютний фонд (МВФ) погодився надати Україні другий транш – фінансову допомогу в сумі 699 мільйонів доларів. Ці гроші вже надійшли на рахунки нашого уряду. Ці кошти мали прийти ще рік тому. Але наші Західні партнери не поспішали, бо Володимир Зеленський затіяв грандіозні політичні перестановки, уряд займався популізмом, заморожуючи ціни на газ, а Конституційний суд приймав скандальні й одіозні рішення.

Гроші потрібні для збалансованого розвитку та оздоровлення економіки, а завдання від Західних партнерів – це втілення адекватних та конструктивних реформ, без яких надалі просто неможливо розвиватися.

Україна має затвердити бюджет на 2022 рік. У цьому бюджеті дефіцит не повинен перевищувати 3,5% від ВВП.

Ми також повинні розробити й затвердити план передавання повноважень старих членів наглядових рад держбанків. Це дуже важливий інструмент, який дозволить конструктивно функціонувати державному сектору у банківській сфері.

Одне з найважливіших завдань – провести аудит коштів, які спрямовуються на боротьбу з коронавірусом.

Всі ці зміни позитивно вплинуть на розвиток української економіки.

Форум «Litteris et Artibus» у Львівській політехніці

25 листопада 2021 року відбувся ювілейний Міжнародний молодіжний науковий форум «Litteris et Artibus» у Львівській політехніці. Я долучилася до заходу на запрошення Олександра Березка, організатора події.

Форум став майданчиком для дискусії щодо відкритої науки та супутніх практик – тем, які  сьогодні є ключовими для європейської наукової спільноти, але обговорення та впровадження яких в Україні лише розпочинається.

Також учасники форуму обговорили теми штучного інтелекту та ключових тем екології.

Україні потрібно робити рішучі євроінтеграційні кроки, і такі заходи, які «Litteris et Artibus» дають змогу пришвидшувати цей процес, ідентифіковувати найважливіші моменти, а ще – залучати міжнародну експертну спільноту.

Коментарі

Позначки: , ,