Президент України закликає до перегляду змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті

Новини 08 Липня, 2018 96
Порошенко у Сагрині

Порошенко у Сагрині

Президент Перо Порошенко закликає до перегляду змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті і також перегляду положень, які стосуються оцінки українців. Про це Глава держави сказав в ході робочої поїздки до Польщі під час відкриття у селі Сагринь Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

«Ми проти односторонніх політичних оцінок спільного історичного минулого, оскільки вони не сприяють процесу нашого історичного примирення. Підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті – і розраховуємо, що буде переглянуто також положення, які стосуються оцінки українців», – сказав Петро Порошенко.

Глава Української держави підкреслив: «Ми за фаховий діалог на рівні істориків. І ще раз кажу ми проти політизації чутливих питань спільного історичного минулого».

Президент також підтвердив відданість української сторони політичним домовленостям, досягнутим на зустрічі з Президентом Польщі Анджеєм Дудою у Харкові у грудні минулого року, щодо розблокування проведення польською стороною пошукових та ексгумаційних робіт на території України. «Сподіваємось, що ближчим часом наші експерти розпочнуть відповідну роботу», – додав він.

«Високі принципи стратегічного партнерства між вільною Україною і вільною Польщею ми ще раз підтвердили з Президентом Польщі Анджеєм Дудою у спільній декларації 24 серпня 2016 року у день відзначення 25-ої річниці нашої незалежності, коли вперше поруч зі мною, Президентом України, на Майдані Незалежності стояв Президент Польщі, нашої братньої країни. І це є той символ, відносин України і Польщі, який я хочу бачити скрізь», – зазначив Петро Порошенко.

Він відзначив, що події на Холмщині, як і низка інших трагічних конфліктів між українцями і поляками в часи Другої світової війни, вимагають ретельних історичних досліджень. «І ці дослідження мають здійснюватися спільно істориками і науковцями, спільно українськими і польськими, базуватися на щирому прагненні встановлення справжньої історичної правди про причини, перебіг та наслідки конфлікту, якою б гіркою не була би правда для кожної із сторін. Наші народи заробили право знати правду. Але займатися цією правдою мають точно не політики. Мають історики і науковці. І про це ми домовилися і ми ніколи не дамо політизувати ці сторінки нашої історії», – особливо підкреслив Президент.

Коментарі

Позначки: ,