Православні християни сьогодні відзначають свято Покрова

Новини 14 Жовтня, 2020 677

Свято-Покровський кафедральний Собор ПЦУ ( м. Львів, вул. Грушевського, 2)/"Духовна велич Львова"

На Покрови 9 храмів Львова відзначають престольний празник

Сьогодні в Україні разом з усіма християнами східного обряду святкують свято Покрова Пресвятої Богородиці.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на УНН, за легендою, під час однієї з облог Константинополя русинами Аскольда в 910 році місту загрожувала небезпека. Тоді мешканці міста звернулися в молитві до Богородиці з проханням про порятунок. Вона почула ці молитви і заступилася за місто, укривши своїм омофором: вороги вже не могли бачити городян, і ті врятувалися. Таке заступництво настільки вразило Аскольда, що він зі своїми дружинниками прийняв християнство. На древньоруські землі це свято прийшло з прийняттям християнства та глибоко укорінилося в народних звичаях та культурі.

Нині Покрови Пресвятої Богородиці вважається найбільшим осіннім святом в Україні. Традиційно до свята завершують заготівлю врожаю на зиму та розпочинають приготування до весіль.

На Покрови молилися також і за воїнів, які перебувають в походах і захищають вітчизну, вибирали козацьких отаманів. Традиційно до свята утеплювали будинок, і 14 жовтня зазвичай перший раз затоплювали піч. Ця традиція збереглася донині, оскільки на наступний день після цієї дати, 15 жовтня, розпочинається опалювальний сезон в країні.

З цим православним святом, присвяченим Богородиці, пов’язано безліч народних прикмет. Вважалося, що Матір Божа вкриває землю своїм покривалом у вигляді листя або першого снігу. Якщо в цей день дув низовий вітер з півдня, наші предки вважали, що зима буде теплою. Якщо північний вітер – навпаки, зима буде холодною. Західний вітер віщував велику кількість снігу; якщо вітер був мінливий, то і зима мала бути з такою ж мінливою погодою; сильний вітер – до вітряної весни; якщо на Покрову не випав перший сніг, його не буде і в листопаді.

Як повідомляє «Духовна велич Львова», на Покрови 9 храмів Львова відзначають престольний празник.

Вітаю з величним християнським святом Покрови Пресвятої Богородиці! Матір Божа споконвіків була заступнецею…

Опубліковано Петром Порошенком Вівторок, 13 жовтня 2020 р.

Коментарі

Позначки: , , ,