Поїздів зі Львова до Варшави через Раву-Руську не буде

Новини 30 Листопада, 2020 4 704

Фото: Прикордоння

Будівництва євроколії зі Львова до Варшави через Раву-Руську, про який на найвищому державному рівні говорили впродовж останніх кількох років, не буде.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Прикордоння»,  як варіант будівництво євроколії зі Львова до Варшави розглядали і через Раву-Руську, і через Мостиська щонайменше з 2015 року. Однак риторика представників Міністерства інфраструктури, й «Укрзалізниці» дозволяла сподіватись на те, що цей проєкт втілять саме на Жовківщині. Зокрема, це б означало, зокрема, що вокзал у «Раві-Руській» буде реконструйовано.

Наприкінці 2018 року тодішній міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що «проєктом Плану заходів з реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року передбачено реалізацію проектів із відновлення європейської колії 1435 мм українського сегменту Пан’європейських залізничних сполучень від польського до румунського кордону через Львів – Івано-Франківськ – Чернівці, для поєднання основних TEN-T коридорів ЄС в обхід Карпат, будівництво суміщеної колії 1435 мм та 1520 мм: «Євроколія «Сухий порт» (Мостиська – Родатичі) та будівництво суміщеної колії 1435 мм та 1520 мм «Євроколія Львів-Рава-Руська – Варшава».

Втім, на початку року у засобах масової інформації з’явилось повідомлення про те, що євроколію будуватимуть від «Скнилова» до «Мостисьок», а не «Рави-Руської», як це планували зробити ще до минулого року.

Зокрема, за інформацією «Економічної правди», директор зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики «Укрзалізниці» Антон Саболевський повідомив ЗМІ, що будівництво нової залізниці з колією євростандарту дозволить пасажиру сісти в поїзд у Львові і без пересадок дістатися до європейських країн. Інтерес до цього проекту вже проявили польські і чеські залізничники.

Крім того, за повідомленням Інтернет-видання, в кінці листопада минулого року Євген Кравцов, який очолював на той момент Укрзалізницю, заявив, що вона може за рік побудувати залізницю з євроколією від станції «Скнилів» до державного кордону. Це дозволить налагодити рух швидкісних поїздів між Львовом і Краковом, Прагою, Віднем.

В УЗ конкретизували, що в загальному комплексі робіт по проєкту необхідно буде укласти 69,8 км комбінованої колії 1435/1520 мм, побудувати 3,1 км колії 1435 мм, виконати на 58,2 км розширення майданчика землеполотна, провести комплексно-оздоровчий ремонт 9,5 км існуючої суміщеної колії і реконструкцію 8 станцій, виконати реконструкцію та модернізацію інфраструктури електропостачання, побудувати інфраструктуру вокзалу станції Скнилів колії 1435 мм.
В уряді розраховують, що, в разі будівництва залізниці «Скнилів-Мостиська» з європейським стандартом колії, поїзди по ній могли б щорічно перевозити понад 600 тис. пасажирів.
Саму ж колії повинні побудувати до кінця 2020 року.

Наприкінці березня «Прикордоння» надіслало інформаційний запит до Міністерства інфраструктури України та «Укрзалізниці» щодо того, чи відбуватиметься прокладання євроколії через Жовківський район, зокрема, до станції «Рава-Руська», та чи проводитимуть усі роботи, про які повідомляли раніше.

У відповідь на запит, Міністерство скерувало його до «Укрзалізниці». В «УЗ» інформацію про те, що євроколію прокладатимуть від станції «Скнилів» до «Мостиської» підтвердили. Водночас щодо такого чи подібного проєкту, але через станцію «Рава-Руська», у документі повідомили, що маршрут не пролягатиме.
Також тоді в «Укрзалізниці» повідомили, що прокладання нових маршрутів у межах проєкту «Євроколія», а також модернізація станції «Рава-Руська», не передбачено.

З власних джерел «Прикордоння» також довідалось про ймовірні причини змінити маршруту бачення євроколії від Львова до державного кордону з «Рави-Руської» на «Мостиська». Неофіційно нам повідомили, що це могли пролобіювали зацікавлені у розвитку Мостищини представники району у Верховній Раді України.

Джерела «Прикордоння» у самій Верховній Раді повідомили, що відповідно до Плану заходів на 2019-2021 роки з реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року, який затвердили у Кабінеті Міністрів України, існують, зокрема, два проєкти щодо залучення грантових коштів, пов’язаних із модернізацією станції «Рава-Руська», один з яких, як випливає з інформації, і був «перекинутий» на «Мостиська», а саме – роботи з відновлення європейської колії 1435 мм українського сегменту пан’європейських залізничних сполучень протяжність 420 км (за базовим варіантом) між станціми «Вадул-Сірет» та «Мостиська» (або «Рава-Руська»), вартістю 170 млн. грн, а інший – роботи з будівництва суміщеної колії на дільниці «Рава-Руська-Львів» (до станції «Брюховичі»), для будівництва нової суміщеної залізничної колії зі станції «Рава-Руська» до станції Брюховичі необхідно вкласти 67 км колії. Цей проєкт оцінюють у 1 млрд. 750 млн. грн.

Втім, як неофіційно повідомили «Прикордонню» у парламенті, проєкт прокладання євроколії до «Рави-Руської» з відповідною модернізацією існує більше «на папері» і про його втілення наразі не говорять. Відтак пріоритетним і таким, який будуть втілювати, залишається прокладання євроколії до «Мостисьок».

 

Коментарі

Позначки: , , , ,