Повені на Західній Україні: хто заробляє на стихійних лихах (ВІДЕО)

Новини 07 Липня, 2020 379

Фото ілюстративне. Джерело: ФБ

Журналісти дізнались, хто заробляє на стихійних лихах у Закарпатті і коли чекати на наступну катастрофу

Найбільша повінь на Західній Україні 98-го року забрала 17 життів і залишила без житла 350 тисяч людей. І ледь не щороку Карпати знову заливає, і теж із людськими  жертвами. За словами екологів – зменшити наслідки катастрофи мають саме дерева, які масово вивозять із України на весь світ.   Журналісти дізнались, хто заробляє на стихійних лихах у Закарпатті і коли чекати на наступну катастрофу.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на УНІАН, про це йдеться у сюжеті програми “Гроші”.

Як зазначається, незаконна вирубка лісів у Карпатах завдала збитків Україні більш ніж на півмільярда гривень за останні три роки. І це за найскромнішими підрахунками: реальні збитки в рази більші.

Нещодавно компанія IKEA потрапила у скандал, коли екологи у своєму дослідженні заявили, що для виробництва свої меблів вони використовують незаконно вирубану українську деревину. Екологи розповідають, що найчастіше та з найбільшими порушення відбуваються так звані санітарні рубки: коли в документах вказана менша кількість деревини на певній площі і цю різницю просто незаконно вирубують.

Таких сірих схем існує безліч при тому, що тіньовий ринок торгівлі деревиною в Україні становить не менше 50%.

Як повідомлялося, у червні інтенсивні опади призвели до масштабних повеней в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській та Тернопільській областях. Було підтоплено десятки населених пунктів, сільгоспугіддя, зруйновано дороги тощо. В Івано-Франківській області загинули троє осіб. Уряд виділив на подолання наслідків повеней на заході України 672 млн грн. США заявили, що виділяють постраждалим українським регіонам 100 тис. доларів, Ізраїль закупив 25 тис. літрів питної води, а Молдова відправила в Чернівецьку область фуру з обладнанням і матеріалами для боротьби з надзвичайними ситуаціями.

Також допомогу Україні надали Швеція та Італія.

Опубліковано Андрієм Макоданським Четвер, 2 липня 2020 р.

Опубліковано Мар'яном Лозинським Четвер, 2 липня 2020 р.

Коментарі

Позначки: , , , , ,