Послуга для ведмедів: як під Львовом відкрили притулок “Домажир” (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 11 Липня, 2018 1 685

Cьогодні, 11 липня, у Яворівському районі Львівської області офіційно відкрили ведмежий притулок “Домажир”. Цей рекреаційний центр створений для порятунку бурих ведмедів, що має на меті допомагати ведмедям, забираючи їх із пересувних зоопарків, ресторанів та цирків для реабілітації та відновлення природнього балансу тварин.

Участь у відкритті взяли голова Львівської ОДА Олег Синютка, засновник і президент Міжнародного благодійного фонду “Чотири лапи” Гельмут Дунглер, експерт Європейського Банку Реконструкції та Розвитку Оксана Демків, начальник Управління охорони біорізноманіття та біобезпеки Міністерства екології та природних ресурсів України Ганна Богданович, керівник проекту з будівництва Ведмежого притулку “Домажир” Ігор Николин, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Руслан Гречаник.

Створення цього унікального об’єкту почалось у 2014 році із підписання Меморандуму між Міжнародним фондом “Чотири лапи” та Львівською облдержадміністрацією.

“Для нас важливо, щоб усі стандарти, які працюють в ЄС, були в Україні. Величезна кількість людей, яка відвідає притулок, буде до природи відноситись бережно. У цьому є велика заслуга Міжнародного фонду “Чотири лапи” та програми Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, бо 1,2 млн євро, які проінвестовані у цей заповідник – це великий плюс для розвитку краю”, – зазначив Олег Синютка. Притулок збудований в межах біосферного резервату “Розточчя”. Він відповідає основним завданням сталого розвитку.

“Ведмежий притулок “Домажир” стає домівкою до тварин, яких вилучають з цирку, ресторанів. До нас приїжджають діти, екскурсії бачать життя ведмедів у лісі. Ми намагаємось сприяти ситуації, щоб прийняли закон для захисту бурих ведмедів Верховною Радою України і сподіваємось, це буде новий крок для покращення умов утримання диких тварин в країні”, – наголосив засновник і президент Міжнародного благодійного фонду “Чотири лапи” Гельмут Дунглер.

Зараз у притулку перебувають 8 ведмедів. Умови утримання тварин максимально наближені до природних і відповідають фізіологічним та поведінковим потребам тварин.

“У жовтні ми тестували, як працювати з відвідувачами, але впродовж цього часу зроблено чимало роботи. Ми відкрили великий вольєр, де може бути 3 тварини одночасно, розширили відпочинково-освітню зону, збудували амфітеатр і започаткували тісну співпрацю з організаціями. Площа центру становить майже 20 га, у притулку 18 робочих місць, з ведмедями працюють доглядальники, люди, які люблять тварин і віддані справі”, – зазначив Ігор Николин.

За його словами, у планах будівництво Центру дикої природи та освоєння повністю площі заповідника.

“Центр дикої природи – це будівля, де будуть аудиторії, конференційні зали для проведення виставкої та освітньої діяльності, бо ми маємо проблему, адже є одиниці спеціалістів, які вміють працювати з диким звіром і власне центр повинен навчати цьому”, – додав директор “Домажиру”

На території притулку також є місце для купання, барліг для відпочинку та спеціальні іграшки для розвитку чотирилапих. Кожен ведмідь має свій особистий вольєр площею мінімум 1 тис квадратних метрів.

Відкриття унікального Ведмежого притулку Домажир на Яворівщині

Засновник і президент Міжнародного благодійного фонду “Чотири лапи” Гельмут Дунглер,

Мешканець притулку Домажир

Ведмежий притулок Домажир

Ведмеді з притулку Домажир

Мешканець притулку Домажир

Відкриття притулку Домажир

Відкриття притулку для ведмедів Домажир

Відкриття Ведмежого притулку Домажир

Мешканець Ведмежого притулку Домажир

Офіційне відкриття Ведмежого притулку Домажир

Екскурсія Ведмежим притулком Домажир

Мешканець Ведмежого притулку Домажир

Церемонія відкриття Ведмежого притулку Домажир

Офіційне відкриття Ведмежого притулку Домажир на Яворівщині

Коментарі

Позначки: , , ,