Порошенко звернувся до РПЦ продемонструвати їхній томос про автокефалію

Новини 13 Січня, 2019 49

Скриншот відео

Президент України Петро Порошенко звернувся до російської православної церкви продемонструвати їхній томос про автокефалію з необхідними підписами.

Як передає УНІАН, про це Порошенко заявив під час виступу у Вінниці.

«Ніхто не вправі перед українцями закривати двері храму божого, визнавати хто канонічний, а хто не канонічний», – заявив він.

«Тепер вже наша церква (ПЦУ – ред) є канонічною, а нехай тепер вони (РПЦ – ред) зараз самі розберуться – покажуть томос. А де їх томос? Сталіним підписаний? Правда, її не сховаєш», – наголосив президент.

За словами Порошенка, двері кожного храму мають бути відкритими перед українцями.

«Українець не має питати, якого патріархату церква, бо він до Бога йде і вся церква має бути єдина», – підкреслив він.

15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Українська незалежність зараз, зі створенням автокефальної Православної Церкви України, стала міцнішою. Наша Єдина Церква стала духовним фундаментом Української Держави, і тому це так важливо і для мене, бо це є процес державотворення, і для кожного українця.Ми вибороли нашу незалежність, але це не завершення, а лише початок – нам як і раніше потрібна єдність. Однак, вже точно ніхто не здатен зупинити Україну і українців, які знімають ярмо московської церкви і московської імперії.

Опубліковано Петром Порошенком Неділя, 13 січня 2019 р.

Прогулянка центральною площею Калинівки, де жителі відзначають свято гумору імені Степана Руданського, та спілкування з радісними та усміхненими мешканцями – заряд позитиву на цілий день. Дякую рідній Вінниччині за таку надзвичайну зустріч.

Опубліковано Петром Порошенком Неділя, 13 січня 2019 р.

Коментарі

Позначки: , , ,