Порошенко: Томос про автокефалію довершить утвердження самостійності Української держави

Новини 06 Січня, 2019 154

Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що томос про автокефалію Православної церкви України довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу та міжконфесійний мир.

Про це президент сказав у зверненні до українців після церемонії вручення вселенським патріархом Варфоломієм томосу про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю Епіфанію.

«Дорогі українці, щойно звершилася велика історична справа, в якій Господь Бог був з нами, а ми, українці, були з Богом! Автокефальна Православна церква України отримала томос від вселенського патріарха, від матері-церкви», – зазначив він.

«Господь побачив боротьбу українського народу за самостійність. Він почув наші молитви. Він належно воздав нам по трудах наших. Йому стало угодно, щоб його всесвятість Варфоломій і синод Константинопольської церкви-матері сказали довгоочікуване «Так!» незалежній церкві в Україні», – додав президент.

За його словами, сьогоднішня подія збережеться в одному ряду з «Володимировим хрещенням і проголошенням незалежності України, а православний світ запам’ятає день, коли до родини церков-сестер увійшла повноправна церква України».

«Наша країна довго торувала шлях до цього дня, і не дарма вчора його всесвятість (вселенський патріарх Варфоломій – ред) згадав у своєму виступі і першу нашу княгиню-християнку Ольгу, і рівноапостольного князя Володимира-хрестителя», – додав Порошенко.

Він зазначив, що понад тисячу років береглася і множилася київська християнська традиція.

«Сьогодні наша православна церква готова до самостійного буття. Український народ дякує Богу. Те, що сталося, – справжнє диво, яким ми завдячуємо волі Творця» – наголосив він.

«Ми радіємо, що вселенський патріарх як духовний провідник сотень мільйонів православного люду, як постать глобального масштабу почув наш голос і наші прохання. Невтомна праця його всесвятості на духовній ниві назавжди залишиться в історії церкви і в історії народів, особливо православних», – сказав Порошенко.

За його словами, томос для українців – це фактично ще один акт проголошення незалежності України.

«Він довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян, особливо тих, котрі перебували поза спілкуванням із вселенським православ’ям і яких несправедливо таврували неканонічністю», – підкреслив глава держави.

Порошенко зазначив, що Варфоломій цими днями особливо наголошує на важливості відновлення спілкування мільйонів українських вірян з усім світовим православ`ям.

Як повідомлялося, 5 січня вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про надання автокефалії Православній церкві України.

У томосі йдеться про те, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.

У документі також викладені основні засади функціонування ПЦУ.

Сьогодні, 6 січня, у соборі святого Георгія у Стамбулі Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, – передає УНІАН.

Відео: Громадське телебачення

Коментарі

Позначки: , ,