Порошенко сподівається, що після отримання Томосу Православна церква України продовжуватиме об’єднувати українців

Новини 05 Січня, 2019 135

Фото: Укрінформ

Президент України Петро Порошенко сподівається, що після отримання томосу про автокефалію Православна церква України продовжуватиме об’єднувати українців любов’ю і молитвою.

Про це він заявив у Стамбулі після церемонії підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським патріархом Варфоломієм, – передає УНІАН.

Порошенко заявив, що «без Божої волі ця подія була б неможлива». Глава Української держави подякував Вселенському патріарху Варфоломію «за віру і любов до України, за молитву за Україну і український народ, за мужність, яку його всесвятість (Варфоломій –  ред) демонструє усе життя, але особливо починаючи з Великого понеділка – першого дня після Великодня 2018 року, коли було розпочато публічний процес надання автокефалії Православній Церкві України».

«Я хочу подякувати святійшому Синоду, Собору Вселенського патріархату, я хочу подякувати кожному ієрарху, який поставив підпис під зверненням до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Православній церкві України», – сказав президент.

Глава держави висловив слова подяки Верховній Раді України і голові парламенту Андрію Парубію, кожному депутату, який проголосував за підтримку звернення президента до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Православній церкві України.

«І, головне – я хочу подякувати мільйонам українців по усьому світу, які відгукнулися на заклик молитися – молитися, щоби церква відбулася. Вашими молитвами це стало можливим», – відзначив Порошенко.

Він також зазначив, що вдячний поколінням українців, які мріяли про це чи 1030 років, чи 332 роки, чи 100 років.

«Нарешті Господь послав нам Православну церкву України», – наголосив Порошенко.

Президент приєднався до слів подяки патріаршим екзархам, зазначивши, що їх зусилля в цьому питанні важко переоцінити.

«Після того, як золоті чорнила підпису його всесвятості (Варфоломія – ред) лягли на текст Томосу, завтра, після його вручення, базуючись на рішеннях Об’єднавчого собору від 15 грудня, ви (митрополит Київській і всієї України Епіфаній – ред) стаєте у керма автокефальної Православної церкви України, визнаної світовим православ’ям, церкви, яка демонструє любов і забезпечує єдність держави. Благаю вас і молюсь, щоб церква продовжувала об’єднувати українців любов’ю і молитвою», – підкреслив президент.

15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про надання автокефалії Православній церкві України, який буде вручений обраному предстоятелю Епіфанію 6 січня.

Коментарі

Позначки: , ,