Порошенко розповів про великий досвід співпраці із Орбаном

Новини 04 Грудня, 2023 137

В Україні ліквідували мільйонну ботоферму "Європейської Солідарності"

Пʼятий президент нарешті зізнався, про що хотів говорити із премʼєром Угорщини

Пʼятий президент України Петро Порошенко нарешті зізнався, що таки хотів зустрічатись із премʼєром Угорщини Орбаном.

Про це Порошенко заявив на своєму телеграм-каналі, пише Четверта студія.

«Відповідаючи на питання журналістів про публікацію на сайті «Українська правда» щодо позиції Угорського МЗС про мою зустріч з Орбаном сказав, що в листопаді ми, дійсно, звернулися до лідерів держав, яких умовно відносять до групи скептиків членства України в ЄС, щоб переконати їх підтримати початок переговорів про членство нашої держави. 

Лідерів цих держав я добре знаю. І маю дуже великий досвід проводити позитивні рішення і в частині ратифікації Угоди про асоціацію в 2014-2016 роках, і ратифікації Угоди про безвізовий режим, і ратифікації Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі. 

Декілька керівників держав та урядів відповіли мені і запросили. Ці зустрічі, їх було декілька, мали відбутися у листопаді. Я звернувся офіційно з проханням у листопаді дати дозвіл на виїзд. Мені було відмовлено. В грудні подібних зустрічей не планувалося, мені навмисне було виділено відрядження з першого грудня. Ви можете легко переконатися, що частина керівників європейських держав у цей день, весь початок грудня і досі знаходяться на кліматичному саміті в Еміратах. 

Країни, де я планував зустрічатися з керівництвом – це члени Європейського Союзу та члени НАТО, і сам факт членства зазначає їх статус як партнерів.

Вони мають голосувати за виділення нам 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги. Вони мають голосувати за те, щоб запросити нас в НАТО на Вашингтонському саміті. І з ними мають працювати всі, хто можуть. Всі, хто їх знають, щоб забезпечити позитивний результат. 

Відрядження, яке було зірване 1 грудня, передбачало тільки зустрічі у Польщі та США. Всі деталі візитів до Польщі та США були погоджені з українським МЗС.

Може, хтось не знає, що Орбана запросив з візитом до України особисто Зеленський і цього візиту не відбулося. Може хтось не знає, що було декілька звернень щодо візиту до Угорщини, які не були підтверджені. Замість того, щоб скористатися моїм дипломатичним досвідом, моїми зв’язками, моїм авторитетом для вирішення питань держави, з незрозумілих мені причин, було прийнята абсолютно дріб’язкова, некомпетентна позиція внутрішньополітичної боротьби. Саме так це формулюють наші партнери з Європейського Союзу. 

Я думаю, що кожен з цього зробить свої висновки і уроки. Єдність зараз понад усе. Розхитування човна може призвести до національної катастрофи. Ми в «Європейській Солідарності» твердо виходимо саме з цього», – наголосив Порошенко.

Коментарі

Позначки: , ,