Порошенко розповів про ультиматум Путіна на переговорах «нормандської четвірки» у Мінську в лютому 2015 року

Новини 27 Березня, 2019 141

Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко заявив, що президент РФ Володимир Путін на переговорах «нормандської четвірки» у Мінську в лютому 2015 року погрожував вбивством восьми тисяч українських військових, що тримали оборону Дебальцевого у разі їхньої відмови скласти зброю та капітулювати. 

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, – передає УНІАН.

Порошенко зазначив, що не буде коментувати інформацію щодо того на підвищених чи не на підвищених тонах він вів переговори з Путіним у лютому під час зустрічі лідерів країн «нормандського формату» у лютому 2015 року.

«У лютому 2015 року…в той час наші воїни героїчно тримали Дебальцеве. Виснажені, 128-ма бригада, 25-ий батальйон. В серці кожного українця стояли назви блокпостів, як вгризлися в землю українські воїни», – розповів він.

«Путін сидів і вільно аналізував – ні, ми не будемо припиняти вогонь, ми не зупинимо наступ, ваші війська в кільці і ми нікого не випустимо, і у вас буде вбито, пане президент, 8 тисяч українців – ті, хто в «котлі» або вони піднімають білий прапор, здають зброю і здаються або ми їх знищимо. Я сказав – нічого у вас не вийде. Ми ніколи н6е піднімемо білий прапор. Це є честь українського воїна. Ми тримаємо дорогу на вихід, ми виведемо наші війська», – додав глава Української держави.

Крім того, Порошенко нагадав, що «Путін є людиною, яка віддала наказ на введення військ РФ під час незаконної анексії Криму. Це було публічно – він звернувся до Ради федерації запросивши дозвіл на застосування збройних сил РФ за межами міжнародно визнаних кордонів РФ. Це як явка з повинною».

Також президент зауважив, що Путін потім у фільмі про Крим чітко визнав, що незаконно анексувати Криму було його рішенням і він координував усі дії по незаконному захопленню українського півострова.

Крім того нещодавно так званий «прем’єр» уряду Криму сказав, що він кожен свій крок погоджував з Путіним.

Довідка. У Мінську 12 лютого 2015 року відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.
За підсумками переговорів було затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, ухвалено декларацію лідерів України, Франції, Німеччини і РФ на підтримку цих заходів.
Серед іншого, домовленості, досягнуті «нормандською четвіркою», передбачають припинення вогню на сході України, відведення всього важкого озброєння з української території. Також передбачений обмін і звільнення всіх заручників, проведення місцевих виборів на Донбасі.

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,