Порошенко: Наш з вами обов’язок будувати сильну армію, здатну тримати оборону супроти набагато чисельніших збройних сил Росії

Новини 23 Серпня, 2018 132

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна повинна збудувати сильну армію та заручитися підтримкою міжнародної спільноти у боротьбі за збереження суверенітету, територіальної цілісності і незалежності проти російського агресора.

«Шлях був і є лише один. І цей шлях дуже простий. Нам з вами спільно, дорогі українці, будувати сильну армію, здатну тримати оборону супроти набагато чисельніших збройних сил Росії. Причому не лише на Донбасі, а по всьому величезному периметру кордону з Росією», – підкреслив Петро Порошенко під час урочистої церемонії підняття Державного Прапора України у Дніпрі.

За його словами, друга важлива задача – заручитися міжнародною підтримкою і «забезпечити санкційний режим, який трохи вправляє мозок агресору та стримує його». «Це те, що я прошу у наших партнерів – єдності у всьому світі і солідарності з Україною. Цей шлях виявився з одного боку результативним та ефективним, з іншого, і це правда – довгим та виснажливим», – додав він.

Глава держави наголосив: «І нічого ми не прагнемо більше, ніж миру. І ніхто не прагне миру більше, ніж ми, українці. Я хочу твердо наголосити – мир обов’язково настане на нашій землі. Мир, а не здача суверенітету. Мир, а не зрада».

Петро Порошенко підкреслив, що забезпечити цей мир може єдність українського народу, боєздатне українське військо, яке день за днем стає все сильніше і сильніше. «І впевнений, що спільними зусиллями суспільства і відповідальної за обороноздатність влади ми це точно зробимо», – зауважив Президент.

Він зазначив, що багато хто весною 2014 року не усвідомлював реальної глибини тієї катастрофи, яка сталася ще до війни: «Українське військо, українську армію знищували: роззброїли, роздягнули, розікрали, розтащили».

«Багато хто з нас ситуацію розглядав як заколот сепаратистів в 2014-му. Так, штучний. Для цього не було ніяких приводів. Так, організований із Москви. Так, нею профінансований. Так, озброєний з росвоєнторгу… Але все ж таки заколот. І лише згодом стало зрозуміло, що це ніякий не заколот – це чергова повномасштабна російсько-українська війна», – сказав Президент.

Водночас він підкреслив, що доволі швидко Україна зібрала в кулак всі наявні на той момент ресурси: «За лічені тижні звільнили від бойовиків величезну частину Донбасу, десятки міст, сіл, селищ, мільйони людей були звільнені. І це сталося саме тому, що АТО реально наблизилася тоді до переможного фіналу. Росія в серпні вдерлася на територію України вже своїми регулярними підрозділами. А це вже докорінним чином змінило військово-стратегічну ситуацію… І всі наші розрахунки щодо ресурсів, щодо часу, щодо інтенсивності операції були зруйновані».

За його словами, для нашої армії важливими є і ракети, і гармати, і танки, і літаки, але так само необхідним залишається і наш український прапор, який нас всіх об’єднує.

«Прапор, який всіх нас веде до перемоги. Наші головний обов’язок і велика відповідальність перед загиблими, перед нинішнім та прийдешніми поколіннями – зробити усе можливе, щоб синьо-жовтий прапор одвічно майорів над усією Україною», – сказав Петро Порошенко.

Коментарі

Позначки: ,