Понад дві тисячі українців інфікувалися коронавірусом повторно

Новини 26 Січня, 2021 973

Ілюстрація: espreso.tv

Від початку пандемії недугу підхопили майже 1,2 млн українців

В лютому в Україні планують розпочати вакцинацію від коронавірусу. За словами президента Володимира Зеленського, надійде мільйон доз вакцини, але виробника не назвав. Від початку пандемії недугу підхопили майже 1,2 млн українців. Крім того, понад дві тисячі осіб інфікувалися COVID-19 повторно.

Наскільки велика ймовірність підхопити коронавірус вдруге, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1, пише “Четверта студія” з посиланням на ТСН.

Ірина – літературна редакторка з Києва. Під час пандемії більшість часу працює віддалено та намагається дотримуватися усіх карантинних обмежень. Восени вирішила провести вихідні в іншому місті. Після цього захворіла, виявилося, що це коронавірус. Жінка думала, що має після хвороби антитіла, але через два місяці знову відчула хворобливий стан. “Я зрозуміла, що у мене пропав нюх. Я не відчуваю запахів просто. Зробила тест і виявилося, що коронавірус маю вже вдруге”, – розповіла вона.

Медики явище повторного зараження поки називають рідкісним. В Україні таких випадків понад дві тисячі. Чому ж COVID  приходить знову, пояснив сімейний лікар Антон Асонов: “Людина перехворіла. Минув досить тривалий проміжок часу і рівень антитіл знизився. Це дозволило захворіти повторно. По-друге, це ті люди, у яких є проблеми із імунною системою. Недостатньо працює Т-клітинний імунітет, а тому це все може призводити до того що людина повторно хворіє”.

Визначити кількість антитіл в організмі можна за допомогою спеціального тесту. Саме він часто заспокоює та дає надію, що вдруге вірус вже не проникне до організму. Проте лікарка-інфекціоністка Катерина Булавінова говорить, що наявність антитіл не гарантує захисту від хвороби.

“Це марна трата грошей. Я, як лікар, не рекомендую своїм пацієнтам такі тести. Вони бувають потрібні не дуже часто лікарям для діагностики. Утім, мені не зрозуміла ця повсюдна практика. Вона нічого не дає ні для клінічних рішень, ні для того, що б сказати точно – захищені ви чи ні. Були випадки повторного захворювання як у людей, у яких були високі антитіла, так і низькі”, – розповіла медичка.

Після хвороби рівень антитіл в організмі може бути різними: у пацієнтів із важкою формою коронавірус зазвичай вищі, а в тих, у кого був легкий чи безсимптомний перебіг захворювання, нижчі. Точних даних, які рівні антитіл необхідні для захисту і як довго ці антитіла зберігаються в організмі, науковці ще не мають. Навіть якщо людина перехворіла на коронавірус, необхідно дотримуватися усіх правил безпеки, аби уникнути повторного інфікування.

Коментарі

Позначки: ,