Помер завідувач кафедри хімічної технології переробки пластмас “Львівської політехніки” Олег Суберляк

Новини 01 Травня, 2021 244

Помер завідувач кафедри хімічної технології переробки пластмас "Львівської політехніки" Олег Суберляк

30 квітня 2021 року перестало битися серце Великої Людини, видатного вченого, мудрого наставника Олега Володимировича Суберляка, доктора хімічних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України, завідувача кафедри хімічної технології переробки пластмас Національного університету «Львівська політехніка». Смерть Олега Володимировича – непоправна втрата для всіх нас.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-центр “Львівської політехніки”.

Олег Володимирович розпочав свою наукову і викладацьку діяльність у Львівській політехніці у 1970 році. З 1991 року і до останніх днів життя очолював кафедру хімічної технології переробки пластмас.

Народився Олег Суберляк 2 січня 1947 року в селі Кобиловолоки на Тернопільщині. Дитинство провів у м. Сокалі.

У 1965 році вступив на денне навчання на хіміко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту. Після закінчення навчання здобув освіту інженера-хіміка технолога за спеціальністю «Технологія пластичних мас», отримав диплом з відзнакою і був скерований на роботу на кафедру хімічної технології та переробки пластичних мас на посаду асистента. У подальшому обіймав посади старшого інженера, старшого наукового співробітника, доцента і професора.

Професор Олег Суберляк є відомим вченим у полімерній галузі як в Україні, так і за її межами. Основний науковий напрям професора Суберляка був пов’язаний із розробленням технологій синтезу та переробки полімерів і композитів спеціального призначення. У межах створеної ним наукової школи «Теоретичні і прикладні аспекти одержання, модифікації, суміщення, переробки фунціоналізованих кополімерів, полімерних гідрогелів і композитів та формування виробів зі спеціальними властивостями» здійснюються дослідження зі створення полімерів і композитів біомедичного призначення, а також придатних для виробництва електронної, метрологічної техніки, та технологій з охорони навколишнього середовища.

За результатами наукових досліджень Олег Суберляк опублікував більше 600 наукових праць, отримав 70 авторських свідоцтв та патентів. Підготував і видав 14 підручників та навчальних посібників, 6 монографій, зокрема трьома мовами Європейського союзу, взяв участь у багаточисленних міжнародних науково-технічних конференціях та симпозіумах.

Поряд з навчальною та виховною роботою професор О. Суберляк здійснював активну роботу з підготовки молодих наукових кадрів, аспірантів і докторантів. Під його керівництвом захищено 3 докторські і 17 кандидатських дисертації.

Професор Суберляк здійснював активну наукову міжнародну співпрацю. Поряд із науковими проектами за державним замовленням, виконував дослідження в рамках міжнародних грантів.

Під керівництвом професора О. Суберляка здійснюється співпраця кафедри ХТПП із виробничими підприємствами України та закордонними науковими і виробничими організаціями.

Олег Суберляк нагороджений Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Почесними знаками, грамотами і подяками Львівської політехніки; дипломами і грамотами відзначені опубліковані ним підручники і навчальні посібники. У 2014 році йому присвоєно звання Заслуженого діяча науки і техніки України.

Смерть Олега Володимировича – непоправна втрата для всіх нас. Він пішов від нас, залишивши по собі добру пам’ять та гідні справи. Своє життя Олег Володимирович прожив чесно й достойно. Завжди був прикладом справедливої та хорошої людини, добрим фахівцем своєї справи, відданим роботі й колективу.

Попри одержимість наукою, Олег Суберляк був зразковим сім’янином – чоловіком, батьком, дідусем і прадідом. Глибокі співчуття рідним та близьким. Світла пам’ять…

Коментарі

Позначки: