Помер відомий львівський диктор Роман Лемеха

Новини 02 Лютого, 2019 2 437

Фото: Музей телебачення

2 лютого 2019-го, на 78 році життя перестало битися серце легенди українського телебачення, культового диктора, надзвичайно талановитої і добродушної людини, патріота рідної землі Романа Лемехи.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Михайло Маслій.

Скриншот/Facebook

«Для багатьох українців його голос залишився еталонним голосом їхньої юності, кохання, щоденних радостей. Його не лише любили і поважали, а й вважали рідною людиною. Він пройшов своїм шляхом, який не завжди встелявся пелюстками, на жаль, було немало шипів. І по живому йому різали не раз. Тепер можемо визнати, що його істинний шлях — шлях справжнього українця: пройти через славу, загальне обожнення і віддати все, що ти можеш, своєму народові, нічого не взявши взамін. Так, він гордий і щасливий, адже жив чесно та світло. Кожен день своєї роботи він вважав не своєю заслугою, а своїм великим щастям.

Майже за піввіку активної, плідної та цікавої роботи, сумлінного служіння національному телеефірові він так і не навчився працювати ”без душі”. Лише від чистого серця, лише на найвищому звучанні, перший день — як останній, а останній — як перший! Він ставився до своєї праці з величезною відповідальністю, а глядачі йому за це платили любов’ю та вдячністю. Його постать стала символом тепла і душевності, які на рідному телебаченні тоді (а тепер і поготів) у такому шаленому дефіциті. Розум, чоловіча краса (недарма хтось підмітив його схожість з Аленом Делоном), вишукана та шляхетна мова — усе це гармонійно притаманне Романові Лемесі. А найголовніше — душевність. Він був яскравим представником плеяди вчителів загальнолюдської культури, які нині так потрібні нашим дітям і онукам», – йдеться у дописі.

Роман Лемеха – перший чоловік-диктор Львівського телебачення, пропрацював там з 1962 по 2007 роки. У дитинстві йому пощастило познайомитися з Соломією Крушельницькою, був однокласником Богдана Ступки, пив  шампанське з Юрієм Гагаріним, – пише “Музей телебачення”.

 

Відео: Валерій Лазарчук

Фото з архіву Михайла Маслія

Скриншот відео

 

Коментарі

Позначки: ,