Помер багатолітній очільник Львівської спілки письменників Левко Різник

Новини 28 Березня, 2021 870

Фото: ФБ/Ігор Мельник

Відомого письменника Левка Різника, що 12 років очолював організацію львівських письменників на рубежі століть, не стало на його 84-му році життя.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє у ФБ Ярина Коваль.

«Не стало українського письменника та громадського діяча Левка Різника. Про ще одну невблаганну втрату для вітчизняної культури повідомив на своїй сторінці у мережі фейсбук журналіст і пісняр Ілько Колодій, інформує “Еспресо.Захід“.

“Сьогодні, на 84-му році життя відійшов у засвіти Левко Різник, – написав Ілько Колодій, – український прозаїк, автор багатьох історичних романів, багаторічний голова Львівської організації Національної Спілки письменників України… Про кончину батька повідомив його син Ростислав. Вічна пам’ять талановитому майстрові слова, чудовому товаришеві і близькому сусідові, з яким донедавна ще кавували і вели невимушені бесіди про справи державні й буденні…”

Левко Різник – автор низки книг: “З математичною точністю”, “Голуби до сонця”, “Наріжний камінь”, “Повінь”, “Міра оптимізму”, “Неоплатні борги”, “Друге дихання”, “На крутизні”, “Цілитель”, “Обличчям до вікна”, “Лідер”, “Фактор Данила Вернади”, “Мамонт ожив”, “Усусуси на Лисоні”, “Маргінал”, “Карма” та інших. Лауреат багатьох премій – зокрема – імені А. Головка, ім. О. Гончара, “Львівська слава” ім. Б. Лепкого, ім. Ірини Вільде, ім. Богдана і Левка Лепких, премії Президента України “Українська книжка”.

Не стало дуже працьовитого, чесного і доброго чоловіка. Земля пухом!

“Звістка про смерть Левка Різника боляче зачепила душу: відійшов у вічність великий письменник, автор прекрасних художніх творів, невтомний працелюб на ниві української національної культури. Він був людиною непересічного таланту й енциклопедичних знань, ювелірно володів словом. Свідченням чого є його самобутні повісті й романи про Українських Січових Стрільців, про життя і діяльність великих українців – Івана Франка, Андрея Шептицького, Йосипа Сліпого, Михайла Грушевського, Кирила Трильовського. Водночас Левко Різник відомий не лише як автор творів, які повертали українцям національну пам’ять, доносили правду про видатних людей, імена яких віками замовчувались, він став і літописцем сучасності, написав роман “Апостол правди”, в якому відтворені події періоду 1981–1991 років історії України. Тут письменник провів власне дослідження в художньо-прозовій формі і мовби оживив час у душі читача. Видавництво “Світ” глибоко сумує з приводу відходу у засвіти, Левка Різника, нашого багаторічного автора, і висловлює щирі співчуття родині. Пам’ять про цю добру, інтелігентну, чудову людину збережеться в наших серцях назавжди”, – написав на своїй сторінці у ФБ Ігор Мельник.

Опубликовано Оксаной Мельник Суббота, 27 марта 2021 г.

Довідково. Левко  Йосипович Різник (нар. 14 січня 1938, Нараїв, нині Тернопільського району — 27 березня 2021, Львів) — український письменник, ґрунтознавець, громадський діяч. Член Національної спілки письменників України з 1978 року. Від 1981 — у Львівській організації Спілки письменників України: літературний консультант, відповідальний секретар, у 1993—2005 — голова обласної письменницької організації.

Коментарі

Позначки: ,