Польські перевізники, які шостий день блокують кордон у Дорогуську, насправді отримали лише 4 штрафи в Україні

Новини 09 Травня, 2023 68

Польські  перевізники, які блокують кордон, бо в Україні їх  начебто масово штрафують за відсутність дозволів, насправді отримали  лише 4 протоколи від початку року

Про це у коментарі “Еспресо.Захід” розповів керівник управління комунікацій Укртрансбезпеки Олександр Свириденко, пише Четверта студія.

“У польської сторони немає підстав звинувачувати Укртрансбезпеку у якомусь системному штрафуванні польських перевізників. Ми спеціально дивитись, які порушення були зафіксовані від початку  2023 року, у яких фігурують польські перевізники. Знайшли всього чотири порушення, які були зафіксовані нашими інспекторами, – каже Олександр Свириденко.  – Аби розуміти масштаби: щодо українських ліцензованих перевізників від початку року за порушення складено 19 тисяч постанов. До іноземців – 620 постанов і з них лише 4 стосуються польських перевізників”.

Нагадаємо, польські перевізники від 4 квітня  блокують під’їзд до пункту пропуску Дорогуськ – Ягодин начебто через те, що в Україні їх штрафують через відсутність дозволів, тоді як у Польщі  від українських перевізників жодних дозволів не вимагають.

“Діє угода про право на бездозвільні перевезення між Україною та країнами ЄС. Тобто маємо повний безвіз на двосторонні транзитні перевезення. А от щодо перевезення з – чи у треті країни, тобто країни які не є членами ЄС, то дозвіл потрібен, каже Олександр Свириденко. – Один з цих чотирьох протоколів склали за те, що польський перевізник від вантажу з Шотландії, яка не є членом ЄС, в Україну. Таке перевезення не підпадає під цю угоду, тому на нього був складений акт. До речі, українські перевізники отримали 230 дозволів через перевезення через країни ЄС вантажів у треті країни”.

За словами Олександра Свириденка, через протести на польському боці, рух через ПП Ягодин – Дорогуськ вкрай обмежений. Польська  сторона пропускає  20-30 автомобілів на добу, тоді як до протесту пропускали до 700 транспортних засобів.

Пропускають дуже обмежену кількість авто – кілька десятків за добу, якщо раніше йшло 700 і більше, то зараз 20-30 максимум. Наразі як будуть розгортатись події на польському боці  кордону. Переговори від української сторони веде зокрема міністерство відновлення.

Коментарі

Позначки: