Польські експерти беруть участь у пошуках останків жертв НКВС у Дрогобичі

Новини 21 Жовтня, 2019 239

Фото: Галина Терещук/Радіо "Свобода"

Експерти Інституту національної пам’яті (ІНП) Польщі беруть участь як спостерігачі у пошукових роботах з виявлення останків жертв комунізму, похованих на території колишньої в’язниці НКВС у Дрогобичі на Львівщині.

Про це пише «Четверта студія» з посиланням на Укрінформ.

“За запрошенням української сторони група управління пошуку й ідентифікації ІНП бере участь як спостерігачі в археологічних та ексгумаційних роботах, що тривають у Дрогобичі”,- йдеться в повідомленні управління пошуку й ідентифікації ІНП Польщі.

Зазначається, що роботи ведуться на території монастиря святих Петра і Павла поблизу колишньої в’язниці НКВС, де під час Другої світової війни могли бути поховані загиблі польської національності.

Про запрошення польських спеціалістів повідомило у п’ятницю посольство Польщі в Україні.  Посольство РП також повідомило, що нині тривають процедури, пов’язані з отриманням польським ІНП усіх необхідних дозволів з боку українських органів на ведення пошуково-ексгумаційних робіт на території України.

Як повідомлялося,  16 людських останків виявили за два дні пошуково-ексгумаційних робіт у саду колишньої тюрми НКВС у Дрогобичі Львівської області Наразі знайшли 13 місць захоронень. Експерти припускають, що знайдуть значно більше останків людей.

Українська влада нещодавно дозволила польській стороні відновити пошукові роботи в Україні, які було призупинено після руйнування українського місця пам’яті у селі Грушовичі поблизу Перемишля в 2017 році. Польська сторона вже подала пропозиції щодо місць в Україні, де вона хоче вести пошуки останків польських жертв з першої половини XX століття.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,