Польська влада не засудила акти вандалізму проти українських пам’яток, – Павло Клімкін

Новини 01 Грудня, 2017 44

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України вважає, що ми не повинні боятися визнавати історичну правду

Польська влада не засудила акти вандалізму, вчинених проти українських пам’яток у Польщі. Про це заявив у п’ятницю, 1 грудня, глава МЗС України Павло Клімкін
Міністр згадав про найбільш резонансний акт вандалізму – руйнування пам’ятника у Грушовичах біля Перемишля в квітні цього року, зазначивши, що було знищено повагу не до УПА, а до українців.
“Я засудив всі акти вандалізму щодо польських пам’ятників в Україні. Щось я не чув, або, може, не розчув такого засудження з польської сторони”, – підкреслив Клімкін.
Однак він висловив надію, що цей пам’ятник буде відновлений, а Україна та Польща стануть на шлях примирення.
“Наша історія налічує більше тисячі років, це спільна історія. Тому ми повинні дивитися на неї очима істориків, а політично повинні йти далі. Повинні мати канал державного спілкування. Повинні говорити”, – додав міністр.
Він зазначив, що в переговорах із Польщею Україна захищатиме повагу до українців.
“Інакше бути не може. Ніхто й ніколи не виправдовував тих окремих осіб або окремі підрозділи чи їх методи відносно цивільного населення. Але ми не засуджували, що не засуджуємо і не будемо засуджувати тих, хто боровся і вмирав з Україною в серці”, – додав Клімкін.
“Не повинні боятися визнавати історичну правду, але маємо бути відповідальними щодо себе, наших стосунків і людей”, – резюмував він.

Коментарі

Позначки: , , ,