Польща спростувала заяву Василя Павлюка про відсутність надання медичної допомоги українцям (ВІДЕО)

Новини 10 Березня, 2021 632

ДТП автобус Фото МВС України

Польські лікарі надалі продовжують надавати допомогу постраждалим у суботній аварії

Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький спростував заяву Генерального консула Україні у Любліні Василя Павлюка про відсутність надання медичної допомоги українцям, які постраждали у жахливій аварії на автостраді А4 у Польщі.

Про це ІВ Четверта студія повідомив прес-секретар Посольства Республіки Польща в Україні Матеуш Натковскі, який надіслав листа Посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцького у зв’язку з розповсюдженням деякими українським ЗМІ неправдивої інформації Генерального консула України в Любліні.

“У зв’язку із неправдивою інформацією, наданою Генеральним консулом України в Любліні паном Василем Павлюком, про те, що нібито лікарі лікарні у Ярославі відмовились оперувати потерпілих в аварії українського автобуса, що сталась вночі з 5 на 6 березня, через відсутність страхівки, я хотів би запевнити, що місцева лікарня надала допомогу усім одинадцяти громадянам України, які опинились там після катастрофи на автостраді А4”, – йдеться у документі.

У листі також зазначається, що послідовність надання медичних послуг виникає виключно з принципів медичної практики з урахуванням стану здоров’я потерпілих.

“Можлива відсутність страховки у цьому випадку не мала значення”, – наголошується у листі.

“Я хотів би зазначити, що польські лікарі надалі продовжують надавати допомогу постраждалим у суботній аварії. Всіх лікарів, рятувальників та поліцейських, які брали участь в операції з порятунку життя та здоров’я громадян України, під керівництвом Еви Леніарт, воєводи Підкарпаття та її Команди, перепрошую за слова нашого українського колеги. Їх служба є джерелом гордості для дипломатів Республіки Польща в Україні”, – зазначається у листі.

Нагадаємо, ДТП з українським автобусом сталося в суботу о 00:50 за київським часом поблизу міста Радимно Підкарпатського воєводства, за 30 км від кордону з Україною.

Автобус сполученням Познань – Херсон, в якому перебували 57 осіб, у тому числі двоє водіїв, перекинувся, з’їжджаючи з автомагістралі A4 до пункту обслуговування пасажирів Кашице. Унаслідок катастрофи п’ять осіб загинули на місці, 35 потрапили до лікарень.

У неділю окружна прокуратура у Перемишлі висунула обвинувачення водію українського автобуса у ненавмисному доведенні до катастрофи у наземному русі – йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк в ефірі каналу “Україна 24”  заявляв про те, що деякі польські заклади охорони здоровʼя відмовились надавати допомогу українцям, що постраждали внаслідок аварії автобусу “Познань-Херсон” поблизу міста Кашице у Підкарпатському воєводстві Польщі.

За його словами, такі випадки стались у Ярославі та Жешуві, причина – відсутність у потерпілих страховки.

“Питання в Жешуві ми вирішили, зв’язавшись з госпіталем. Зараз так само будемо контактувати з Ярославом. Буде оплачено лікування, яким чином – побачимо, тому що перевізник має зобов’язання оплатити страховку, якщо люди були застраховані”, – заявив дипломат.

Коментарі

Позначки: , ,