Покарання за “образу поліцейського” як в Росії

Новини 19 Травня, 2022 110

правозахисники критикують законопроєкт 5050-1

Правозахисники розкритикували законопроєкт 5050-1, який передбачає покарання за “образу поліцейського”, та вимагають не ухвалювати його.

Про це пише Четверта студія з посиланням на zmina.ua.

Експерти вважають, що це наблизить українське законодавство до російських та білоруських практик.

“Це новий термін для українського законодавства, який на практиці означатиме, що відповідальність може настати за оціночне судження. Тому це сприятиме самоцензурі, обмеженню для роботи незалежних журналістів та блогерів, а також відкриє додаткові можливості для переслідування активістів за критичні висловлювання”, – кажуть правозахисники.

Крім того, правозахисні організації занепокоєні, що автори просувають законопроєкт за скороченою процедурою, прикриваючись саме воєнним часом, хоча жодних підстав для введення покарання за образу поліцейського у воєнний чи будь-який інший час – немає. Єдиною можливою причиною такого поспіху є намагання прийняти цей законопроєкт у період, коли увага громадськості прикута до важливіших речей.

Ми, представники громадських організацій, закликаємо народних депутатів України не підтримувати проєкт закону “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту честі і гідності громадян та працівників правоохоронних органів” (р.н. 5050-1).

У час, коли українська нація сміливо бореться з російським агресором, у Верховній Раді активно просувається законопроєкт, який наближає українське законодавство до російських та білоруських практик.

Зокрема, текст законопроєкту 5050-1 передбачає введення покарання за “образу поліцейського”. Це новий термін для українського законодавства, який на практиці означатиме, що  відповідальність може настати за оціночне судження. Відтак це сприятиме самоцензурі, обмеженню для роботи незалежних журналістів та блогерів, а також відкриє додаткові можливості для переслідування активістів за критичні висловлювання.

Ухвалення законопроєкту підвищить ризик зловживань з боку представників органів правопорядку, вестиме до необґрунтованих затримань осіб та порушень фундаментальних прав людини через можливість суб’єктивного та довільного трактування правоохоронцями терміну “образа”. Також залишається питання про доцільність введення нової форми відповідальності за “образу поліцейського” у той час, коли в українському законодавстві вже передбачений захист честі та гідності, ділової репутації особи, в тому числі – представника органу правопорядку (цивільно-правова відповідальність), а також успішно напрацьована українська та європейська судова практика. Крім того, в законодавстві вже існує відповідальність за ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського…) та 173 (Дрібне хуліганство) КУпАП: цих статей цілком достатньо для притягнення до відповідальності тих, хто ображає правоохоронців.

Попри те, що проєкт закону зареєстровано в Верховній Раді рівно за рік до початку масштабної воєнної агресії (24.02.2021), наразі його автори просувають даний законопроєкт за скороченою процедурою, прикриваючись саме воєнним часом, хоча жодних підстав для введення покарання за образу поліцейського у воєнний чи будь-який інший час – немає. Єдиною можливою причиною такого поспіху є намагання прийняти цей законопроєкт у період, коли увага громадськості прикута до важливіших речей.

Ми вважаємо неприпустимим зловживати умовами воєнного стану для розгляду за скороченою процедурою законопроєктів, які можуть погіршити середовище для незалежної журналістики, свободи мирних зібрань та свободи вираження поглядів – цінностей для демократичної України, які вона виборює кожного дня на війні проти Росії. Тим паче коли такі законопроєкти копіюють російську правову практику захисту державного апарату та органів правопорядку за рахунок суттєвого цензурування того, хто й що може собі дозволити сказати у публічному полі. Для нас принциповим залишається вектор розвитку України та безкомпромісне збереження демократичної країни, в якій гарантуються та захищаються права та свободи людини.

Центр прав людини ZMINA

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

Фундація DEJURE

Центр громадянських свобод

Асоціація УМДПЛ

Центр протидії корупції

Інститут масової інформації

Anti-Corruption Research and Educational Center

Центр політико-правових реформ

ХОФ “Громадська Альтернатива”

Громадська організація “МАРТ”

StateWatch

Інститут законодавчих ідей

Український інститут з прав людини

Антикорупційний штаб

Рух “Чесно”

Харківська правозахисна група

Українська Гельсінська спілка  прав людини

Лабораторія цифрової безпеки

ГО Платформа Громадський контроль

Bihus.Info

Медійна ініціатива за права людини

ГО “Платформа прав людини”

Проєкт “Без кордонів”

ГО “Народний Захист”

ГО Центр “Соціальна дія”

ГО “Детектор медіа”

ГО “Інститут “Європейська слобода”

ГО “Черкаський правозахисний центр”

Коментарі

Позначки: