Поховані сміттям: вийшов документальний фільм про трагедію на львівському сміттєзвалищі (ВІДЕО)

Новини 19 Березня, 2021 1 590

Фото: ФБ/Iuliia Bankova

Бути похованим заживо. Як це? А бути похованим сміттєвою лавиною? Таке буває? В Україні буває

«Знайшли його догори ногами – голова внизу, ноги вгорі, ми його розкопували і витягнули. Виглядало, що він зварений». Бути похованим заживо. Як це? А бути похованим сміттєвою лавиною? Таке буває? В Україні буває.

Страшна смерть під Львовом, яка неможлива у цивілізованому світі. Ніхто не міг уявити, яка загроза захована на гігантському смітнику.

Разом з трьома вдовами пожежників-рятувальників ми шукаємо відповіді, чому 5 років тому загинули їхні чоловіки. Як це стало можливим, і чи хтось поніс за це відповідальність? Чому зійшла сміттєва лавина на полігоні та поховала заживо людей? Яка з версій більш реальна? Забагато води, вилитої при гасінні чи замало землі при складуванні сміття та експлуатації звалища? Хто винен – керівництво полігону з міськими чиновниками чи начальники з ДСНС?

Як виглядає 60-ти метрів заввишки сміттєвий полігон, і як працює бізнес на смітті? Чому загоряються сміттєзвалища?

Як пише «Четверта студія», про це – у новому документальному фільмі Мар’яни П’єцух «Поховані сміттям» про трагедію на львівському сміттєзвалищі.

Що ви пам’ятаєте про пожежу грибовицькому сміттєзвалищі? Троє загиблих пожежників, один безвісти зниклий працівник…

Опубликовано Iuliia Bankova Четверг, 18 марта 2021 г.

 

В титрах нема тоді півторимісячного Остапа, якого я тримала на руках, коли його мама Nastya Stanko викидала все, на її…

Опубликовано Mariana Pietsukh Четверг, 18 марта 2021 г.

Як повідомлялося, 17 жовтня Личаківський районний суд м. Львова визнав померлим еколога, який вважався зниклим безвісті на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Таке рішення було ухвалено на звернення доньки загиблого.

«Згідно повідомлення про нещасний випадок від 31.05.2016р., складеного ЛКП Збиранка, 30.05.2016р. на території полігону ТВП ЛКП Збиранка в с. Грибовичі Жовківського району Львівської області стався нещасний випадок, потерпілим від якого є ОСОБА_4, який є працівником ЛКП Збиранка та займає посаду інженера з охорони навколишнього природного середовища. Зникнення ОСОБА_4 можливе в момент зсуву сміття”, – сказано у рішенні.

У січні 2017 року ГУ Держпраці у Львівській області затвердило акт проведення спеціального розслідування нещасного випадку, згідно з яким «комісія прийшла до висновку, що еколог зник на території полігону в робочий час при виконанні своїх посадових обов’язків внаслідок обвалу частини схилу тіла сміттєзвалища, який стався внаслідок скиду працівниками ДСНС великої кількості води в місці займання нестійкого тіла, що спричинило неконтрольований зсув сміттєзвалища».

Нагадаємо, пошуки зниклого тривали до 23липня. Вжиті заходи виявились безрезультатними.

30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі стався обвал, внаслідок якого загинули троє рятувальників. Вони гасили пожежу, яка почалась на сміттєзвалищі 29 травня.

З чого все почалося?

28 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі, що поблизу Львова, виникла пожежа. У ДСНС Львівщини інформацію про займання на сміттєзвалищі отримали лише зранку 29 травня, хоча перші фото пожежі з’явились у соціальних мережах ввечері 28 травня.

Це був підпал?

Однією з версій виникнення пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі є підпал. Про це відразу після трагедії говорив речник ДСНС Львівщини Віталій Туровцев і безпосередньо керівник ДСНС Львівщини Сергій Дмитровський, хоча пізніше вони не наполягали на цьому. Послідовно версії про підпал у публічному просторі дотримується лише мер Львова Андрій Садовий. Однак, за даними офіційної експертизи, яку провів Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз, пожежу спричинило «самозаймання не ущільнених твердих побутових відходів».

Як довго тривала пожежа?

Пожежу, що виникла 28 травня, надзвичайники погасили 30 травня. Вранці о 7:40 речник ДСНС Львівщини Віталій Туровцев повідомив, що пожежу ліквідовано. У найближчі дні на сміттєзвалищі виникало кілька масштабних загорянь, для гасіння яких застосовували авіацію.

До яких наслідків це призвело?

Попри те, що за офіційними повідомленнями пожежу погасили ще вранці 30 травня, по обіді того ж дня троє рятувальників ДСНС потрапили під обвал, це трапилось орієнтовно о 15:00. Рятувальники, ймовірно, обстежували схил сміттєзвалища, однак слідство так і не назвало офіційно причини, з якої вони опинилися біля підніжжя сміттєвої гори висотою близько 60 м. Невідомо також, чи рятувальники діяли самостійно чи виконували наказ вищого керівництва.

До рятувальної операції залучили понад 200 людей. У цей день також зник інженер-еколог ЛКП «Збиранка», який, найімовірніше, потрапив під обвал сміття.

Хто ці люди?

Наступного дня з-під завалів сміття відкопали тіла трьох рятувальників. Тіло 29-річного Юрія Рудого знайшли за 300 м від місця, де стався обвал. Загиблий отримав численні опіки тіла, а також носоглотки, які були несумісні із життям. За свідченням експерта, опинившись під завалом, пожежник просто задихнувся. У чоловіка залишилась дружина і двоє дітей.

Зліва направо: Юрій Рудий, Богдан Юнко, Андрій Вненкевич

Тіло 32-річного Андрія Вненкевича знайшли за 20 м від тіла Юрія Рудого. Андрій Вненкевич був начальником зміни під час гасіння пожежі, що виникла там напередодні. Він очолював місцеву профспілку пожежників, був депутатом Жовківської міськради, у 2014 році балотувався на посаду мера цього міста. У нього залишилася дружина і двоє синів, 7-ми і 8-ми років.

Унаслідок обвалу на сміттєзвалищі загинув також 27-річний сержант Богдан Юнко, який працював разом із Андрієм Вненкевичем у ДПРЧ-17 Жовкви.

Що трапилось з четвертим?

У день, коли стався обвал сміття, зник 61-річний інженер-еколог ЛКП «Збиранка» Олександр Бутін. Чоловік мав вивезти на сміттєзвалище машину грунту, після чого машина з водієм повернулась на територію комунального підприємства, а Олександр Бутін вирішив добратись туди пішки. Однак, на території підприємства чоловік так і не повернувся. Він міг потрапити під обвал сміття, унаслідок якого загинуло троє рятувальників.

Олександр Бутін. Фото: Вголос

Для пошуків зниклого комунальника кінологи прочісували ліси довкола Грибовицького сміттєзвалища, пошукові роботи на сміттєзвалищі припинили 1 червня через загрозу повторного обвалу. Згодом пошукові роботи на сміттєзвалищі продовжили, однак їх знову припиняли через нові займання та загрози зсуву. Тіло зниклого працівника ЛКП «Збиранка» рятувальники так і не знайшли, – повідомляє Zaxid.net.

Оперативна інформація щодо проведення пошуково-рятувальних робіт на території сміттєзвалища у Львівській області станом…

Опубликовано Головне управління ДСНС України у Львівській області Пятница, 3 июня 2016 г.

Архів 

За хвилину тут прем’єра моєї першої документалки. Пишіть враження.

Опубликовано Mariana Pietsukh Четверг, 18 марта 2021 г.

“Я йшла по сміттю і думала, може він там внизу лежить, а я по ньому ходжу?”.
Слова вдови українського пожежника, якого…

Опубликовано Mariia Leonova Четверг, 18 марта 2021 г.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,