Почесною гостею 28 BookForum стане Нобелівська лауреатка Ольга Токарчук

Новини 19 Серпня, 2021 27

Почесною гостею 28 BookForum стане Нобелівська лауреатка Ольга Токарчук

Почесною гостею 28 BookForum стане Нобелівська лауреатка Ольга Токарчук

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів.

Вперше в історії України Нобелівська лауреатка братиме участь в українському літературному фестивалі.

“Токарчук ніколи не розглядає реальність як щось стабільне чи вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження”, – йдеться в рішенні Нобелівського комітету.

Ольга Токарчук отримала Нобелівську премію з літератури за 2018 рік “за уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя”. Вона народилася у 1962 році в Польщі, та вивчала психологію у Варшавському університеті. Ольга Токарчук – авторка восьми романів та трьох збірок оповідань, а також одна з найбільш перекладених польських авторів. Ольга двічі отримувала одну з найпрестижніших польських літературних нагород – премію “Ніке”: вперше за роман “Бігуни” (Bieguni) у 2008 році, а вдруге у 2015, за роман “Книги Якова” (Ksiegi Jakubowe).

Ольга Токарчук живе у Вроцлаві, де після отримання Нобелівської премії заснувала фонд, що пропонуватиме письменницькі та перекладацькі резиденції, реалізовуватиме освітні програми з літератури тощо.

Українською мовою книги Ольги Токарчук виходять у видавництві “Темпора” та “Урбіно”: “Бігуни”, та “Книги Якова” в перекладі Остапа Сливинського, збірка “Химерні оповідання” у перекладі Віктора Дмитрука, а “Веди свій плуг понад кістками мертвих” у перекладі Божени Антоняк.

Її герої – це люди, які однією ногою стоять у нашому звичайному світі, до якого ми всі звикли, а іншою – у світі фантазій, ностальгії, прихованих бажань” – Говорить Остап Сливинський, перекладач текстів Ольги Токарчук.

Слідкуйте за новинами про програму Ольги Токарчук на 28 Book Forum.

Вже 28 років BookForum є міжнародною платформою, довкола якої збираються фахівці різних сфер, щоб обмінюватись ідеями та знаннями, презентувати досягнення та обговорювати проблеми.

Цього року BookForum вперше відбудеться у гібридному форматі: онлайн та офлайн. Заплановано понад 100 подій, панельних дискусій і традиційна Ніч Поезії та музики non-stop, запрошені гості з усієї України, а також ЄС, США, Південної Америки та Африки.

28 Львівський міжнародний BookForum відбудеться 15-19 вересня 2021 року у Львові за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

Фото Ольги Токарчук – Karpati&Zarewicz/ZAIKS

Коментарі

Позначки: