Поблизу Львова заростає хащами унікальний неоготичний храм (ФОТО)

Новини 31 Липня, 2020 2 153

Фото: ФБ/Ігор Мартинів

У цьому храмі був один із останніх органів львівського майстра Яна Слівінського, створений 1903 року

На Львівщині занепадає унікальний костел: руйнується у заростає деревами.

«Костел в Родатичах скоро зовсім поглинуть джунглі»,  – написав у коментарі до світлин з місця події Ігор Мартинів.

Як пишуть «Фотографії старого Львова», в Городоцькому районі Львівської області, зовсім недалеко від Львова розташоване село Родатичі (до 1939 року Городятичі). Цікаве воно ще й унікальним храмом – костелом Святої Трійці.

15 квітня 1897 року з ініціативи монахинь з монастиря Сестер-Провидіння, які в селі провадили курси правильного ведення домашнього та сільського господарства для жінок, розпочато будівництво католицького храму в Родатичах.

Проект та кошторис костелу опрацював львівський архітектор Альфред Каменобродський. У 1898 році храм був освячений, хоча будівничі роботи тривали ще до 1905 року.

Храм доволі великий, знаходиться при дорозі в центрі села. Збудований в доволі рідкісному стилі – неороманський з елементами неоготики. Костел мурований з цегли і каменя, вівтарем орієнтований на південний захід.

У цьому храмі був один із останніх органів львівського майстра Яна Слівінського, створений 1903 року, незадовго до його смерті. Орган фондувала Марія Антоніна Мірська (1822–1905), усипальниця якої є на місцевому цвинтарі в східній частині села.

У 1919–1921 роках відома фірма Рігер замінила пищалки інструмента, а у 1942 році орган зазнав направи. В 1952–1956 році в костелі містився магазин збіжжя і хімікатів. Пізніше храм вирішили переоблаштувати під клуб культури.

З цим пов’язана цікава історія. Як згадують селяни, на відкритті клубу, хор відмовився співати в цьому костелі, побоюючись можливого лиха, яке може статися за наругу над святинею. Так, цей клуб і простояв не відкритий кілька років, після чого було вирішено зняти з костелу покриття для нового клубу культури, що будували в центрі села. Однак і це не кінець історії. Новий клуб був підпалений вночі, а винуватця пожежі так і не знайшли.

У 90-х роках до села часто приїжджали поляки, які звернулися з пропозицією віддати під їхню опіку костел, для того щоб провести реконструкцію. Однак родатицька громада не дала на це дозволу.

Що ж до стану святині на сьогодні. Храм у дуже занедбаному стані. Дах поріс рослинністю, склепіння обвалені. Всередині частково збереглися затерті розписи. Рештки хорів на рівні другого поверху, до яких ведуть двоє дверей та дерев‘яні гвинтові сходи. Хори теж були дерев’яні, але від них залишився лише ряд отворів в стіні.

Коментарі

Позначки: , ,