Після захисту дисертації Кивою львів’янин на знак протесту спалив документ про науковий ступінь (ВІДЕО)

Новини 27 Квітня, 2021 216

Ілюстрація: ФБ/Боксер Віталій

Кандидат медичних наук та ексречник Міністерства охорони здоров’я Олександр Ябчанка спалив свій документ про науковий ступінь. Зробив він це після того, як народний депутат від партії “Опозиційна платформа – За Життя” Ілля Кива отримав ступінь кандидата наук. До доброчесності останнього існують сумніви, адже у своїй науковій роботі він використав підроблені довідки та збрехав про участь у наукових конференціях. 

Як пише «Четверта студія»з посиланням на ZMINA, про це Ябчанка повідомив на сторінці у фейсбуку.

Захист роботи Киви відбувався у державному Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості 26 квітня та тривав три години. На відкрите засідання не пустили низку журналістів, у яких були сумніви у доброчесності нардепа. Невідомі чоловіки у чорному блокували вхід до аудиторії та говорили про нібито обмеження через карантин.

Не пустили на засідання й журналіста Громадського телебачення Данила Мокрика, який після випустив розслідування, в якому розповів про підроблені довідки у науковій роботі. Так, за словами автора дисертації, він брав участь у двох наукових конференціях МАУПу у 2018 та 2019 роках. Однак причетні до організації цих заходів люди не змогли згадати нічого про нардепа, а сторінок у наукових збірниках, на які посилався Кива, взагалі не існує.

До дисертації Кива додав й декілька довідок, які мають підтверджувати практичне значення його роботи, наприклад, довідку від ГО “Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління”, підписану Ольгою Руденко. Однак журналісти з’ясували, що підпис на документі суттєво відрізняється від підпису Руденко на інших документах, що є у вільному доступі. Після цього на сайті інституту, де розмістили текст дисертації Киви, документ виправили, але не видалили старої версії з нібито підробленим підписом.

Є у роботі й довідка від Офісу генерального прокурора, але на запит журналістів у відомстві відповіли, що вона є “особистою позицією” людини, яка її видала, навіть попри офіційну печатку ОГП на аркуші.

Кандидат медичних наук та ексречник Міністерства охорони здоров’я Олександр Ябчанка після спалення власного документу про науковий ступінь закликав зробити так й інших науковців.

“Мені надалі соромно називатись кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано. Прошу вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити мене наукового ступеня кандидата медичних наук. Закликаю інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю. Лише так у нас може з’явитись шанс на науку, за яку нам не буде соромно перед нашими нащадками», — написав він у фейсбуку.

Нагадаємо, що на початку поточного року понад чотири десятки науковців підписали відкрите звернення про тиск через намагання міністра освіти і науки Сергія Шкарлета видалити публікації, у яких дослідили його роботи та роботи його колишніх університетських колег на плагіат.

Виявилось, що в монографії очільника МОН “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні” частина тексту була скопійована з іншої роботи “Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні” авторства Т. Бугая. Великі фрагменти тексту майже ідентичні і мають лише декілька відмінностей, наприклад слово “процес” замінено словом “механізм”, а формулювання “бюджетна політика” – “бюджетним процесом”.

Нещодавно Шкарлет повідомив, що ОАСК визнав незаконними дії викривачів його плагіату.

Коментарі

Позначки: , ,