Підозра Порошенку по “справі моряків” послабить позиції України в арбітражі, – Рябошапка

Новини 01 Травня, 2020 2 555
Петро Порошенко. Фото: Європейська Солідарність.

Петро Порошенко. Фото: Європейська Солідарність.

На думку екс-генпрокурора, ця справа не має правової перспективи

“Справа моряків”, яку порушило Державне бюро розслідувань (ДБР) щодо п’ятого президента Петра Порошенка, не має правової перспективи й підриває міжнародні позиції України. Про це заявив колишній генпрокурор Руслан Рябошапка в інтерв‘ю нардепу Олексію Гончаренку, передає РБК-Україна.

Рябошапка зазначив, що оголошення підозри у цій справі вдарить не лише по позиції України у Міжнародному арбітражі з морського права, а й завдасть удару по авторитету держави.

“Це однозначно послабить позиції України не лише в міжнародному арбітражі, а й взагалі на міжнародній арені. Тому до такого роду провадження необхідно підходити надзвичайно обережно, і враховувати всі обставини, і ті, які спричинили до такого кроку президента. І не лише президента, а і РНБО. Там рішення приймалося не лише Порошенком, було багато осіб. Тому такі важливі речі, власне контекст в якому відбувалось ця ситуація: і війна, і загострення на той момент, все треба було брати до уваги”, – сказав Рябошапка.

На думку Рябошапки, у цьому провадженні не було чого розслідувати.

“Щодо Керченської протоки, то я думав, що ця справа вже давно забута, оскільки ми, дійсно, дискутували про таке провадження. Воно розслідувалося ДБР. І після декількох нарад я думав, що більше до цього повертатися не будемо. Оскільки перспективи та логіки в таких провадженнях я не бачу. І ми навіть не повертались декілька місяців до цього провадження. Я про нього почув знову декілька днів тому, коли був піднятий публічний резонанс щодо можливого вручення повідомлення про підозру. Для мене це досить дивно, я думав – було поставлено крапку, і органи кримінальної юстиції не розслідували це провадження. Там не було що розслідувати”, – розповів Рябошапка.

Екс-генпрокурор також повідомив, що два інші епізоди, які розслідує ДБР стосовно Порошенка, грунтуються на абсурдних з точки зору права звинуваченнях. Тому він відмовився підписувати підозру, підготовлену під керівництвом Ірини Венедіктової, яка на той момент очолювала ДБР.

“Що стосується повідомлення про підозру, яку я не підписав, вона стосувалась двох епізодів. Це призначення двох членів ВРП наприкінці каденції п’ятого президента. І другий – це епізод про призначені першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки. І що ставилося за провину п’ятому президенту – це узурпація влади. Очевидно, що узурпація влади, узурпація повноважень, які передбачені Конституцією, просто неможлива. Це абсурд. І воно суперечить здоровому глузду”, – наголошує Рябошапка.

Рябошапка наголосив, що відмова підписати підозру Порошенку стала останньою краплею, яка спричинила його відставку.

“Публічні спікери партії Зеленського, власне, про це говорили. І Корнієнко, і Арахамія говорили, що це стало останньою краплею в тому, що прокуратура блокує роботу ДБР і не підписує підозру Порошенку, тому необхідно звільняти”, – резюмував Рябошапка.

Коментарі

Позначки: ,