Під Львовом відкриють музей збитих літаків часів Другої світової війни

Новини 08 Липня, 2020 216

Фото: Facebook-сторінка Андрія Риштуна

У селі Хоросно під Львовом планують відкрити музей збитих літаків часів Другої світової війни.

Приватна колекція зібралась у львівського дослідника, засновника проекту Explorer Lviv Андрія Риштуна. Облаштування колекції в музей планують завершити до кінця цього року

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє Еспресо.TV.

Як зазначається, деталі літаків знаходять під час пошукових експедицій.

“У нас є вже більш ніж 10 різних літаків. Хоча літаками це важко назвати, це такий кульочок з супермаркету, де лежать маленькі частинки заліза. Але для нас все це цінне і дороге. Вони пов’язані з історією конкретного місця, конкретних людей і конкретного борту.  Є двигуни від Junkers 52, нам їх подарували. Є кисневі балони, інші цікаві деталі”, – розповів Андрій про експонати майбутнього музею.

На фото: елемент фюзеляжу літака Junkers 88 біля Яйка Ілемського; джерело: Facebook-сторінка Андрія Риштуна

Колекцію для огляду Андрій облаштує на подвір’ї власного будинку у селі Хоросно Пустомитівського району.  Зараз ідея на стадії оформлення всіх деталей.

“У себе на подвір’ї зроблю купол, площею 30-40 кв. м і все це акуратно порозставляю, зроблю інформаційні матеріали. Подивимось, як воно буде”, – додає дослідник.

Виготовлення та монтаж купола займе кілька місяців, далі потрібно оформити інформаційні матеріали. Андрій очікує, що музей буде готовий прийняти перших відвідувачів з нового року. Наголошує, що вхід буде безкоштовним.

За словами дослідника, подібних літаків у Карпатах є дуже багато. Торік дослідники нарахували більше двох десятків, а цього року додалися нові знахідки.

Літаки знаходять за допомогою місцевих мешканців, які самі розповідають, де проводити пошукові роботи.

“Наприклад, літак біля Яйка Ілемського (популярна вершина в масиві Горгани. – Авт.) лежав за кілометр від туристичного маршруту, там роками ходять люди, але ніхто про нього не знав. Люди завжди йдуть там, де є стежка, в корчі ніхто не лізе. Відповідно, поки хтось не скаже, де він лежить, шукати надзвичайно важко”, – розповів Андрій Риштун.

На фото: уламки літака Junkers 88 біля Яйка Ілемського; джерело: Facebook-сторінка Андрія Риштуна

Цими вихідними команда Explorer Lviv дослідила німецький бомбардувальник HE-111(Heinkel) у Карпатах біля Долини. Літак, що летів з Кросно в Чернівці, розбився внаслідок поганих погодних умов. Екіпаж загинув на місці.

 

Коментарі

Позначки: , , ,