Перестало битися серце професора Львівської політехніки Ореста Лозинського

Новини 17 Квітня, 2021 860

17 квітня 2021 року перестало битися серце Ореста Юліановича Лозинського ― доктора технічних наук, професора Національного університету «Львівська політехніка», заслуженого діяча науки і техніки України.

Про це інформує Четверта студія з посиланням на Львівську політехінку.

Колектив Політехніки висловлює щирі співчуття рідним, друзям і колегам із приводу тяжкої і непоправної втрати надзвичайно талановитого вченого, мудрого наставника та щирого друга.

Своїм життям і працею Орест Юліанович засвідчував величезну відданість Львівській політехніці, розвиткові української науки та освіти. Як мудрий педагог завжди вболівав за те, щоб його учні мали можливість реалізувати свої таланти і допомагав їм досягати поставлених цілей.

Орест Юліанович ― автор розробок систем оптимізації режимів роботи електрометалургійних установок на основі стохастичних моделей процесів, а також математичних моделей розрахунку надійності електротехнічних та електромеханічних пристроїв на основі нестаціонарних Марковських процесів відмов і відновлення. Свого часу розробки професора Лозинського були впроваджені на багатьох найпотужніших металургійних заводах.

Багато років провадив ґрунтовну роботу з атестації наукових кадрів, належав до складу двох спеціалізованих вчених рад із присудження наукового ступеня доктора наук. Упродовж семи років був членом Експертної ради ВАК України з питань енергетики та електротехніки, а також експертом ДАК при МОН України, входив до Наукової ради МОН України за напрямом «Енергетика та енергозбереження».

Загалом у Львівській політехніці Орест Лозинський працював із 1965 року на різних посадах: інженера, асистента, старшого викладача, доцента (1982), декана електромеханічного факультету (1989), директора Навчально-наукового інституту енергетики та систем керування (2001–2014), завідувача кафедри електроприводу і комп’ютеризованих електромеханічних систем (1992–2021). Розробки науковця з оптимізації режимів потужних дугових сталеплавильних печей були впроваджені на багатьох металургійних заводах Радянського Союзу.

Багаторічна наукова діяльність Ореста Юліановича відображена в численних наукових роботах: майже 400 опублікованих праць, із них 33 ― у виданнях наукометричної бази Scopus, три монографії і 41 патент та авторські свідоцтва на винаходи. Також був редактором наукового журналу «Електроенергетичні та електромеханічні системи».

Коментарі

Позначки: ,