Переселенці змушені повертатися на непідконтрольні Україні території через брак коштів, – дослідження

Новини 23 Вересня, 2020 272

Фото: ZMINA

Не могли оплатити оренду житла

Через пандемію коронавірусу частина переселенців втратила дохід і була змушена повернутися на непідконтрольні Україні території, тому що вони не могли оплатити оренду житла.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на ZMINA, про це свідчать результати опитування, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ) у березні-червні 2020 року, презентовані в Українському кризовому медіацентрі.

Організація проводила опитування внутрішньо переміщених осіб для отримання інформації щодо їхнього соціального та фінансового становища.

Координатор з питань надзвичайних ситуацій та стабілізації представництва МОМ в Україні Марко Кіментон наголосив, що дослідження дало змогу зрозуміти, як пандемія вплинула на сільське та міське населення, чоловіків і жінок та різні області України.

“Якщо подивитися на рівень зайнятості осіб, то суттєвих змін немає. Але середній дохід на душу населення і далі зменшується через пандемію. Чимало ВПО були змушені піти в неоплачувану відпустку, або їхні умови праці погіршилися”, – зазначив Кіментон.

Опитування виявило, що середньомісячний дохід на одну особу у квітні-червні становив 3 350 грн. Як порівняти з третім кварталом 2019 року, він зменшився на 281 грн.

Водночас 45% респондентів повідомили, що їм вистачає коштів тільки на харчування або навіть доводиться обмежувати свої витрати на їжу.

Дослідження показало, що найбільше пандемія коронавірусу вплинула на фінансове становище жінок. Найчастіше саме вони були змушені брати неоплачувану відпустку на роботі.

“Бачимо, що в нових місцях проживання їм важко знайти роботу, а особливо жінкам, які мають дітей дошкільного та шкільного віку”, – розповіла Ірина Калупаха, начальниця управління соціально-гуманітарної політики та внутрішньо переміщених осіб Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Також збільшилася кількість сімей ВПО, що вирішили залишитися в громаді, у якій проживають, а не повертатися додому (з 19 до 28%). Натомість 1% внутрішньо переміщених осіб планує поїхати на непідконтрольні Україні території найближчим часом, а 19% – після завершення конфлікту.

За даними дослідження, суттєво впав рівень зайнятості ВПО на Заході України (з 71 до 54%) та в Києві (з 90 до 74%). Натомість у Харківській області ситуація із зайнятістю навіть покращилася (з 52 до 54%).

Респонденти опитування зазначали, що зіткнулися з проблемою отримання соціальних виплат під час карантинних обмежень. А переселенці віком від 60 років повідомляли про страх залишити дім через ризик заразитися.

“Усе це підкреслює критичну потребу у визначенні довготривалих рішень для інтеграції ВПО до громад, що приймають”, – підсумував Роман Лунін, менеджер програм представництва МОМ в Україні.

Коментарі

Позначки: , , , , ,