Пацієнт зі Сколівщини, якому видалили шлунок у Львівському онкоцентрі через рак у IV стадії живе повноцінним життям майже 13 років

Новини 14 Березня, 2024 134

Після передопераційного лікування, чоловікові провели хірургічне втручання. Та під час операції лікарі виявили метастази на очеревині

До Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру пан Володимир зі Сколівського району потрапив ще у 2011 році. Тоді йому було 49 років.

Про це повідомив Львівський онкологічний регіонально-діагностичний центр, пише Четверта студія.

У чоловіка діагностували рак шлунка. Після обстежень, команда відділення абдомінальної хірургії розробила для нього спеціальну тактику боротьби із хворобою.

Після передопераційного лікування, чоловікові провели хірургічне втручання. Та під час операції лікарі виявили метастази на очеревині.

Хірурги видалили уражену ділянку очеревини і передали її на термінове гістологічне дослідження. Фахівці встановили наявність метастазів та підтвердили lV стадію захворювання.

Завідувач відділення абдомінальної хірургії Львівського онкоцентру Мирон Огорчак пояснив, що на комп’ютерній томографії метастазів не виявили, бо вони були дуже маленькими і «ховались» на очеревині. Тож якби лікарі не помітили утворення під час операції, хвороба і далі прогресувала б.

«Ми завжди оглядаємо всю очеревинну порожнину, щоб прийняти остаточне рішення про об’єм операції. Оскільки під час огляду ми виявили метастази, що було підтверджено гістологічно, нам довелось окрім видалення шлунка, забрати метастатично уражену ділянку очеревини. Крім цього ми провели пацієнту HIPEC. Тобто у черевну порожнину ввели спеціальний нагрітий до +43ºС розчин протипухлинного препарату, який вбиває залишкові ракові клітини», – розповів Мирон Огорчак. 

Важливо, що методика HIPEC значно збільшує шанси на успішне лікування пацієнта. Далі пацієнт отримав ад’ювантну (післяопераційну) хіміотерапію, тобто пройшов повний об’єм комбінованого лікування.

Після успішного лікування, пан Володимир ще два рази отримував медичну допомогу у Львівському онкоцентрі з причин анемії, оскільки у пацієнів з видаленим шлунком може гірше засвоюватись залізо.

Після адаптації чоловік живе повноцінним життям і вже майже 13 років проходить контрольні обстеження, щоб і він, і лікарі були впевнені – хвороба не повертається.

Коментарі

Позначки: , , ,