Паска по-львівськи: найсмачніші великодні рецепти

Новини 16 Квітня, 2020 2 832

На передодні Великодня господині намагаються напекти якомога більше запашних пасок. Щоб у Вас було менше клопотів “Четверта студія” підшукала ТОП-5 кращих львівських рецептів Великоднього хліба.

Традиційна паска

Інгредієнти:

Ванільний цукор – 1 пакетик

Молоко – 0,5 л.

Яйця – 6 шт.

Ізюм – 350 г.

Борошно – 1-1,5 кг.

Масло вершкове – 220 г.

Дріжджі сухі – 11 м

Цукор – 2,5 ст.

Білок – двох яєць

Спосіб приготування:

1.Розчиняємо дріжджі, у теплому молоці та ретельно перемішуємо.

2.До молочно-дріжджової маси не поспішаючи висипаємо дві склянки борошна. Знову ретельно перемішуємо.

3.Процес вимішування вам треба робити після кожного етапу, так що для уникнення повторень ми не будемо писати це кожен раз.

4.Ставимо опару в тепло і обов’язково накриваємо лляним або іншим натуральним рушником.

5.Півгодини ви не повинні торкатися опари. У цей час вам треба відокремити жовтки і білки (два білки вам потрібно залишити для прикраси паски).

6.Вінчиком злегка збиваємо жовтки і цукор. Додаємо ванільний цукор.

7.Білки потрібно збити до утворення піни за допомогою міксера.

8.Насамперед в опару додаємо жовтки і цукор, потім м’яке масло і білки.

9.Додаємо в тісто решту борошна і вимішують його 20 хвилин.

10.Знову накриваємо тісто рушником і залишаємо в спокої на одну годину.

11.Тим часом замочуємо родзинки у теплій воді. Зачекавши необхідну кількість часу, додаємо родзинки в тісто.

12.Змащуємо всі формочки вершковим маслом і наповнюємо тістом на половину або трохи менше.

13.Накриваємо кожну форму харчовою плівкою і залишаємо підніматися ще на 30 хв.

14.Випікаємо близько півгодини (все залежить від форми і розміру майбутнього паски).

15.Для глазурі просто збийте білки і цукор. Теплі паски покрийте глазур’ю, присипте цукатами і насолоджуйтеся .

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Рецепт сирної паски

Інгредієнти:

Сметана – 200 г.

Молоко – 500 мл.

Олія – ​​50 г.

Сир – 200 г.

Яйця – 6 шт.

Маргарин – 250 г.

Ваніль

Цукор – 3 ст.

Дріжджі  – 50 м

Борошно вищого сорту – 1,5 кг.

Ізюм, горіхи

Спосіб приготування:

1.Дріжджі потрібно подрібнити в крихту, додати в неї пару ложок цукру і три столові ложки теплої води.

2. Через п’ять хвилин  візьміть велику за обсягом каструлю і нагрівайте в ній молоко до теплого стану.

3.Після чого додайте в молоко дріжджі і ще пару ложок цукру.

4.Подрібніть горіхи і залийте теплою водою родзинки.

5.Через 40 хвилин в опару можна додавати інші інгредієнти.

6. Беремо 6 яєць і розділяємо їх. Далі –  розтираємо цукор з жовтками та додаємо ванільний цукор, а охолодженні білки збиваємо  з дрібкою солі в піну.

7. М’який маргарин додаємо в тісто і ретельно перемішуємо.

8. Теж саме робимо з жовтками.

9.Наступним етапом додаємо в тісто сметану і сир. Обов’язково після цього добре вимісити тісто.

10.Тепер додаємо олію і білки.

11. Додаємо родзинки і горішки.

12.Додаємо в тісто борошно, в декілька етапів і добре вимішуючи.

13.Змащуємо всі формочки вершковим маслом і наповнюємо тістом на половину або трохи менше.

14.Накриваємо кожну форму харчовою плівкою і залишаємо підніматися ще на 30 хв.

15.Випікаємо близько півгодини  (все залежить від форми і розміру майбутнього паски).

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Паска швидкого приготування

Інгредієнти :

На 4 склянки борошна:

3 яйця

100 г вершкового масла або маргарину

1 склянка цукру

1 стакан молока

50 г дріжджів

сіль за смаком

Спосіб приготування:

Дріжджі  розводимо  у теплому молоці.

1. Ретельно змішуємо з яйцями, розтопленим маслом або маргарином, цукром, сіллю і борошном.

2.Це тісто відразу викладаємо в змащені маслом форми (можна попередньо додати цукати) і ставте на 3-4 години в тепле місце.

3.Після чого можна приступати до випікання.

4.Випікати при температурі 170-180С від 40 хв. до 1 години (в залежності від розміру паски).

5.Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою чи зубочисткою.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Простий рецепт паски

Інгредієнти:

500 мл молока

11 г сухих дріжджів (або 50-60 г сирих дріжджів)

1-1.3 кг борошна

6 яєць

200 г вершкового масла або маргарину

250-300 г цукру

300 г родзинок

1 ч. л. ванільного цукру

Для глазурі:

– 2 білки

– 100 г цукру

Спосіб приготування:

1.Підігріваємо молоко та  розчиняємо у ньому дріжджі.

2.Додаємо 500 г борошна, добре розмішуємо. Залишаємо у теплому місці, накривши його рушником. Опара повинна збільшитися вдвічі (на це буде потрібно близько 30 хвилин).

3.Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром.

4.Білки збити з дрібкою солі в піну.

5.Коли опара збільшилася у кількості – додати жовтки і ретельно  перемішати.

6.Слідом додати розм’якшене масло, перемішати.

7.Додати білки та перемішати.

8.Додати борошно, що залишилося (борошна може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від якості борошна), замісити тісто.

9.Тісто необхідно добре вимісити, воно не повинно бути крутим, але не повинно прилипати до рук.

10.Знову поставити тісто в тепле місце.

11.Дати тісту добре піднятися (на це буде потрібно 50-60 хвилин), накрити знову рушником.

12.Родзинки замочуємо в теплій воді на 10-15 хвилин, потім всю воду злити.

13.У підійшовши тісто додати родзинки, перемішати і знову поставити тісто в тепле місце (тісто має добре піднятися).

14.Форму змастити маслом, викласти тісто на 1/3 висоти форми.

15.Накрити плівкою або рушником.

16.Дати тісту ще раз піднятися вже в формі.

17.Поставити в розігріту до 100 градусів духовку, випікати 10 хвилин.

18.Потім температуру додати до 180 градусів, випікати до готовності близько 25 хв. (Щоб перевірити готовність паски, проткніть його сірником (або зубочисткою), якщо вона суха – паска готова.

Готуємо глазур:

1.Білки збити з дрібкою солі в піну.

2.Додати цукор, збивати до стійких піків.

3.Готові гарячі паски змастити глазур’ю і посипати кондитерською посипкою або прикрасити цукатами.

Важливо! Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 3 паски заввишки 11 см і шириною 17 см і 6 маленьких пасок висотою 7 см і шириною 6 см.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Час приготування:

  • понад 3 години

Складові:

Для опари:

200 мл молока

1 ст.л. цукру

7 г сухих дріжджів

Для тіста:

2 яйця

200 г цукру

120 мл рослинної олії

100 мл вершків

дрібка солі

500-600 г борошна

50 г какао

150 г сушеної журавлини

50 мл рому

Для глазурі:

1 білок

250-300 г цукрової пудри

1 ст.л. лимонного соку

30 г какао

Спосіб приготування:

1. За день до приготування паски залийте журавлину ромом.

2.Підігрійте молоко (воно має стати теплим, але не гарячим). Додайте 1 ст. л. цукру і дріжджі. Перемішайте. Накрийте опару рушником і залиште на 20-30 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.

3.Збийте яйця з цукром до пишності. Додайте сіль, масло, вершки і опару. Перемішайте.

4.Борошно просійте разом з какао і всипте в молочну суміш. Місіть тісто 15-20 хвилин, в кінці додайте журавлину. Перемішайте. Має вийти м’яке, злегка липке до рук тісто.

5.Накрийте його рушником і поставте в тепло на 1,5-2 години, поки воно не збільшиться в об’ємі вдвічі. Тісто, що підійшло потрібно обім’яти і дати вдруге підійти.

6.Після цього розкладіть готове тісто в підготовлені форми, заповнюючи їх на 1/3 висоти. Дайте паскам підійти майже до краю форми. Випікайте паски в гарячій духовці при 180 ºC 40-50 хвилин. Готові паски вийміть з форми і повністю остудіть.

7.Для глазурі з’єднайте білок з цукровою пудрою, збийте вінчиком. Додайте какао і лимонний сік і ще раз збийте. Покрийте остиглі паски глазур’ю і прикрасьте за смаком.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Паска по-львівськи. Фото: відкриті джерела.

Коментарі

Позначки: ,