Парламент ухвалив урядовий закон, який покращує ситуацію із правами людини

Новини 14 Листопада, 2022 69

Парламент ухвалив урядовий закон, який покращує ситуацію із правами людини

Як стверджують у Центрі спільних дій, для України це болюча тема, про що свідчить кількість скарг, які наші громадяни подають до Європейського суду з прав людини – минулого року їх було понад 11 тисяч. Більше скарг було лише від громадян Туреччини та росії. У 2021 ЄСПЛ виніс вирок по 197 розглянутій справі і 194 із них наша держава програла. 

Уряд вирішив покращити ситуацію і запропонував зміни до законодавства по трьох пунктах, на які неодноразово звертав увагу ЄСПЛ: право на доступ до матеріалів справи, право на справедливу і ефективну апеляцію при адміністративних арештах та право на дострокове звільнення довічно ув’язнених.

Право на доступ до матеріалів справи. В Україні неможливо було отримати матеріали справи, яка пройшла апеляцію та касацію. Суди своє небажання надавати такі матеріали мотивували тим, що вона вже закрита і її перегляд неможливий. Але не в Європейському муді з прав людини. І там перше, що потрібно  – це матеріали справи. 

Народні депутати та уряд це змінили – тепер засуджені, виправдані, особи до яких застосували примусові заходи медичного чи виховного характеру, представники підприємств можуть звертатися до суду для ознайомлення із матеріалами справи. Засуджені можуть звернутися до суду через адміністрацію установи, де вони відбувають покарання і отримати документи впродовж 30 днів. Є всі шанси, що коло буде розірване.

Дострокове звільнення довічно ув’язнених. Довічно ув’язнені отримають право на заміну вироку. Для цього вони маю відбути не менше 15 років покарання і лише після цього можуть звернутися до суду з проханням переглянути термін покарання. За сприятливих обставин довічне можуть замінити на 15-20 років ув’язнення. Це означає, що за ідеальних умов «довічник» зможе вийти на волю не раніше, ніж за 30 років.

В Україні понад півтора тисячі довічно ув’язнених – це найвищий показник серед європейських країн. І у ЄСПЛ вважають, що відсутність можливості для них достроково вийти на волю можна сприймати як форму катування.

Право на справедливу і ефективну апеляцію при адміністративних арештах. Це те, що може зачепити кожного. Найбільший термін ізоляції у межах такого покарання – 15 діб. Навіть якщо таке рішення оскаржувати, то апеляція може зайняти до 20 днів. Відповідно є високий шанс, що навіть при виграній апеляції, людина відсидить за ґратами весь термін адмінарешту.

Уряд пропонував скоротити термін розгляду апеляції до трьох днів. Це мало сенс, бо за позитивного рішення суду не довелося б відбувати весь адмінарешт. Однак депутати пропозиції уряду не підтримали. Натомість лише зобов’язали суд одразу повідомляти про рішення апеляції, що скасовує адміністративний арешт.

Коментарі

Позначки: