Парад плебісцитів: услід за Каталонією Нова Каледонія хоче незалежності від Франції

Новини 03 Листопада, 2017 215

Париж схвалив проведення референдуму у своїй заморській території

Влада Франції досягли політичної згоди у справі проведення референдуму про самовизначення Нової Каталонії, який відбудеться 2018 року. Про це повідомив телеканал BMFTV.

“Ми маємо політичне порозуміння, і, що не менш важливо, – маємо довіру”, – заявив прем’єр-міністр Франції Едуард Філіп за підсумками переговорів зі сторонами-учасниками Нумейської угоди. Він зауважив, що над остаточним документом ще слід попрацювати.

У червні, виступаючи перед депутатами Національних зборів, Едуард Філіп заявив, що референдум відбудеться не пізніше листопада 2018 року.

Довідка: Нова Каледонія – заморський адміністративно-територіальний утвір Франції, розташований на однойменному острові у північно-західній частині Тихого океану. Населення території складає 245 тисяч осіб, столиця – місто Нумеа. Нова Каледонія володіє особливим статусом, який здобула у результаті Матінйоських угод.

Проведення референдуму про незалежність передбачено підписаними 1998 року Нумейськими угдами про послідовну деколонізацію архіпелагу. Тоді ж мав відбутися і плебісцит, однак його відтермінували на вимогу уряду Франції. Згадані угоди передбачають порядок поступової передачі місцевій адміністрації повного контролю за всіма сферами життя архіпелагу, окрім питань оборони, правосуддя, внутрішньої безпеки і валютної емісії які залишаться у віданні Парижа.

Ілюстрація: sailblogs.com

Коментарі

Позначки: , ,