Пам’ять Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка вшанували інформаційним стендом

Новини 03 Січня, 2021 270

Пам'ять Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка вшанували інформаційним стендом

31 грудня – день народження Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка. На знак вшанування пам’яті Ігоря Костенка у вестибюлі Львівської обласної адміністрації встановили присвячений Героєві стенд.

Про це інформує Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

Інформаційне панно презентували із виставки «Історії життя Героїв Небесної Сотні Львівщини» Музею визвольної боротьби України відділу Львівського історичного музею.

Довідково:

Костенко Ігор Ігорович народився 31 грудня 1991 року у селі Зубрець Бучацького району на Тернопільщині у великій та дружній родині. Навчався у Львівському університеті ім. І. Франка, на географічному факультеті. Хлопець був активним дописувачем української Вікіпедії. За два з половиною роки він написав понад 280 статей, зробив понад 1600 редагувань. Ігор Костенко також виступив з ідеєю проведення Вікіфлешмобу, запросивши в певний день якомога більшу кількість українців написати нові статті до Вікіпедії. На жаль, ця ідея була реалізована лише після смерті Ігоря – Вікіфлешмоб відбувся 27 квітня 2014 року і був присвячений його пам’яті.

Із перших днів брав активну участь у подіях Євромайдану, неодноразово їздив до Києва. Був на студентських страйках, стояв у ніч на 30 листопада, коли розганяли студентів. 18 лютого 2014 року разом з іншими львівськими студентами поїхав до Києва на Євромайдан, бо хотів, щоб Україну будували люди з патріотичним духом. Він був одним з тих, хто почав будувати барикади. 20 лютого під час протистояння на вулиці Інститутській Ігор трагічно загинув. Він хоробро пішов у перед зі щитом, але в нього влучили дві кулі, одна з яких – у голову. Його тіло знайшли біля Жовтневого палацу на вулиці Інститутській.

Поховали Ігоря Костенка 23 лютого 2014 році в рідному селі Зубрець на Буччачині. За героїчний подвиг в імя Вітчизни та за науково-журналістську діяльність Ігор Костенко заслужив високе визнання від України та світу. 21 листопада 2014 року йому посмертно було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Медаль «За жертовність і любов до України». А на всесвітній конференції дописувачів та активістів Вікіпедії від імені її засновника Джиммі Вейлза Ігоря Костенка нагородили званням «Найкращий вікіпедист 2014 року». Герой Небесної Сотні став першим українцем у світі, що заслужив це звання.

Коментарі

Позначки: ,