Осучаснення пенсій: міністр обіцяє підвищення людям з великим страховим стажем

Новини 14 Листопада, 2017 171

Ілюстративне фото

В уряді нині розробляють механізм підвищення виплат людям з великим страховим стажем, які отримували низьку зарплату і тому мають малі пенсіі

Осучаснення (підвищення) пенсій, яке в Україні провели від 1 жовтня, є першим кроком пенсійної реформи на шляху до гідного рівня пенсійного забезпечення українців. В уряді нині розробляють механізм, як підвищити виплати тим, хто має великий страховий стаж, але свого часу отримував низьку зарплату й тому нині має малу пенсію.

“Неможливо усі проблеми вирішити однією дією, потрібно робити послідовні кроки. І ухвалена пенсійна реформа є першим кроком уряду на цьому шляху. Можна було отримані внаслідок детінізації ресурси просто розділити між усіма без проведення змін та вирішення причин, які призвели до проблем у пенсійній системі, але уряд пішов шляхом відновлення соціальної справедливості – пенсію мають право отримати ті, хто її заробив”, – сказав міністр соцполітики Андрій Рева в ефірі ZIK.

 

Нині в уряді розробляють механізм підвищення пенсій тим, хто має великий стаж роботи, проте через економічну ситуацію впродовж усього життя отримували низькі зарплати, а тому пенсійні виплати нині малі.

“Сьогодні розглядаються різні механізми для збільшення рівня пенсійного забезпечення тих громадян, які мають значний страховий стаж, але через свої низькі зарплати отримують мізерні пенсії. Це люди, які усе життя важко працювали в колгоспах за “трудодні”, ті хто працювали санітарками та фельдшерами, та інші люди, які працювали по 30 років і більше. Ми обов’язково забезпечимо їхнє право на достойну пенсію, і зараз проводиться активна робота в цьому напрямку”, – заявив Андрій Рева.

Міністр пояснив, що нинішня пенсійна реформа повинна мотивувати людей офіційно працевлаштовуватись та сплачувати необхідні внески до Пенсійного фонду, щоб у майбутньому отримувати високу пенсію. Адже “зрівнялівки” у виплатах більше не буде.

“До ухвалення закону про пенсійну реформу ми мали проблему, за якої люди отримували однакові пенсії, маючи різний стаж та рівень заробітної плати. Із 12 мільйонів пенсіонерів 8,5 мільйона отримували пенсію на рівні прожиткового мінімуму – і людина зі стажем 35 років, і той, хто працював 15 років. Мало того, що йшли в одному віці на пенсію, вони і пенсію отримували практично однакову. То який стимул молодій людині, яка бачить таку несправедливість на прикладі своїх батьків, йти офіційно працювати? Саме для вирішення цієї проблеми пенсійна реформа впровадила диференціацію умов та розміру пенсійного забезпечення”, – пояснив Андрій Рева.

Коментарі

Позначки: , ,