Оксана Забужко стала почесним доктором ЛНУ ім Франка

Новини 29 Червня, 2023 143

Оксана Забужко стала почесним доктором ЛНУ ім Франка

28 червня 2023 року Вчена рада Львівського університету присвоїла звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного університету імені Івана Франка» відомій українській письменниці, викладачці та політичній активістці Оксані Забужко.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу університету.

Творчість Оксани Забужко – багатогранна. В її образі бачимо феномен української свідомості. Від перших віршів увесь доробок авторки пронизує українська ідея та її пошуки. Гуманітаристика Оксани Забужко – вагомий духовний внесок у розвиток національно-державних, культурних сенсів українського світу в Україні та поза її межами, потужним засобом міжкультурної дипломатії.

Оксана Забужко є лауреаткою українських та іноземних премій, стипендіаткою програми Фулбрайта, викладачкою українських студій у Гарвардському, Піттсбурзькому та інших університетах. Оксана Стефанівна – непересічна особистістю, яка має визначальний вплив на аудиторію, однією з головних українських культурних дипломаток у світі – її голос чують і до нього дослухаються. Нова книга есеїстики «Найдовша подорож» є популярним викладом українського шляху культурної та політичної деколонізації, демонструє українську самодостатність, пояснюючи світові коріння і причини російської агресії та самі основи російського агресивного імперіалізму.

Відповідно до процедури, кандидатуру Оксани Забужко висунула Вчена рада філологічного факультету Львівського університету. Зі словами підтримки щодо присвоєння звання «Doctor Honoris Causa Львівського університету» Оксані Забужко виступили в.о. декана філологічного факультету Роман Крохмальний, професорка кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка Богдана Криса, в.о. декана факультету іноземних мов Любомир Бораковський, завідувач кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Михайло Гнатюк.

Виступи колег підсумував Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник: «Оксана Забужко не просто працює на Україну – вона живе українським питанням, вона горить цим питанням. Вона не залишається осторонь нікого, її небайдужість просто захоплює. Оксана Стефанівна одразу бачить не тільки своє місце в літературі і культурі, вона бачить й інших українських письменників та поетів, які, як і вона, працюють на Україну. Її сьогоднішня діяльність за кордоном просто вражає, зважаючи на те, що і сили її не безмежні. Вражає те, як вона працює як літераторка, як письменниця, і разом з тим, як вона весь свій час приділяє найбільш складним питанням, займаючи жорстку позицію у питаннях захисту України».

Одноголосним рішенням члени Вченої ради підтримали присвоєння Оксані Забужко звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного університету імені Івана Франка».

Коментарі

Позначки: , ,