Обвалився дах і впала колона Великої Бродівської синагоги XVI ст. (ВІДЕО)

Новини 02 Березня, 2021 2 190

Автор: Сергій Криниця (Haidamac) /Вікіпедія

Руйнується одна з єврейських перлин Галичини

На Львівщині стався обвал даху та колон Бродівської синагоги, яка є пам’яткою архітектури національного значення.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляється у соцмережах, де оприлюднено відео з місця події.

«Ось так загинається одна з єврейських перлин Галичини – Бродівська синагога. Рік тому ЛьвівМозАрт влаштував пафосний концерт з квитками за шалені гроші, при цьому синагогу використали як сцену але палець о палець не вдарили аби хоч на йоту зробити щось в синагозі. Дуже символічно звучав тоді кадіш (поминальна молитва), саме він звучав по синагозі.

Ганьба місцевій владі, яка мовчазно спостерігає за руйнуванням цієї будівлі. А відповідь в них одна – немає коштів (але справа не в грошах, а в бажанні). Зате є мовчазна згода спостерігати за руйнуванням пам’ятки архітектури… В мене немає слів! Це просто іспанський стид! Цей факт має мати широкий розголос»,- зазначає у дописі Sasha Nazar.

Довідково. Велика бродівська синагога — колишня синагога у місті Броди на Львівщині. Кам’яна будівля, зведена у XVIII столітті. Нині перебуває в аварійному стані. Синагога має статус пам’ятки архітектури національного значення під охоронним № 403. Синагога розташована на південному заході від площі Ринок, на сучасній вулиці Гончарській. Перші згадки про дерев’яну синагогу в Бродах належать до кінця XVI ст. Нині божниця знаходиться в руїні. Втрачені північна та південна прибудови будівлі. Літом 1988 року обвалилася західна стіна, а починаючи від 2006 року систематично почали обвалюватися склепіння. У квітні 2019 року місцевим активістом встановлено нові двері. 4 серпня 2019 року, в рамках третього фестивалю класичної музики LvivMozArt, на руїнах синагоги відбувся симфонічний концерт-реквієм, присвячений австрійському письменнику та публіцисту Йозефу Роту. У концерті було задіяно понад 200 митців та зіркових солістів з усього світу.

Коментарі

Позначки: , , ,