ОБСЄ стурбована рівнем насильства над журналістами

Новини 10 Листопада, 2017 107

Організація з безпеки і співробітництва в Європі

Організація з безпеки й співпраці в Європі звертає увагу на зростання насильства проти журналістів в її країнах-членах.

Про це заявив на засіданні постійної Ради ОБСЄ у Відні представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір у своїй доповіді, присвяченій 20-річчю Мандату представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ держав-учасниць.

Він зазначив, що за менш ніж 4 місяці, які він обіймає цю посаду, у регіоні ОБСЄ було вбито 4 журналістів: Кіма Уолла в Данії, Оруба і Халла Баракат у Туреччині, Дафне Каруана Галіція на Мальті. Він підкреслив наполегливу необхідність того, щоб держави-члени ОБСЄ вели боротьбу з безкарністю й активізували свої зусилля щодо захисту й заохочення свободи засобів масової інформації, особливо у тому, що стосується безпеки журналістів. “Після прийняття Мандату 20 років тому багато держав-учасниць зміцнили свої правові рамки щодо захисту свободи ЗМІ й скористалися можливостями цифрових ЗМІ для розширення участі громадянського суспільства, плюралізму й доступу до інформації. Але у багатьох відношеннях свобода ЗМІ знаходиться під більшою загрозою, ніж будь-коли з моменту створення Офісу”, – сказав Дезір.

Він підкреслив необхідність захисту свободи ЗМІ в боротьбі з тероризмом і екстремізмом, зіславшись на те, як звинувачення у підтримці тероризму використовуються для арешту й переслідування журналістів.

“Свобода ЗМІ й безпека не повинні знаходитися в опозиції в ОБСЄ. Сьогодні понад 170 журналістів знаходяться під вартою по всьому регіону ОБСЄ, хоча зосереджені у кількох країнах. Я невпинно закликаю до їхнього звільнення”, – сказав він, не назвавши країни.

Коментарі

Позначки: ,