Об’єднавчий Собор в Києві став поворотним моментом у вселенському православ’ї, – Порошенко

Новини 16 Грудня, 2018 85
Президент Порошенко у Львівській опері, фото Назарій Юськів, 4studio.com.ua

Президент Порошенко у Львівській опері, фото Назарій Юськів, 4studio.com.ua

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову зі Вселенським Патріархом Варфоломієм, який назвав історичний Об’єднавчий Собор в Києві поворотним моментом у вселенському православ’ї та повідомив, що Томос про автокефалію Православній церкві України Митрополит Київський та всієї України Епіфаній отримає напередодні Різдва.

«До завершення року залишається два тижні. Але вже ясно, що він посяде особливе місце в українській історії, а саме – вчорашній день, 15 грудня 2018 року», – сказав Петро Порошенко на прес-конференції.

Глава держави повідомив, що перед прес-конференцією говорив по телефону з Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм. «Розмова зайняла трохи більше часу ніж ми очікували. Але ця розмова була дуже важливою, в продовження подій, які відбулися вчора», – зауважив він.

«Його Всесвятість вважає, що наш Собор взагалі став поворотним моментом в історії вселенського православ`я і відкриває вчорашній Собор нову його еру», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив: «Томос, і щойно мені це Його Всесвятість підтвердив, урочисто вручатимуть на наш Святвечір. І це буде, я гадаю, найпримітніше Різдво в історії України».

За його словами, рівно сто років тому влада незалежної України – спочатку Скоропадський, потім Петлюра, вперше поставила на порядок денний питання про автокефалію для української церкви, в грудні 1918 року. «За цю незалежність боролися кілька поколінь українців, в Україні й діаспорі по всьому світу. За неї, за автокефалію і незалежність української церкви розстрілювали, як митрополита Василя Липківського; висилали до Сибіру, як сотні і сотні українських священників; оголошували анафему, як владиці Філарету», – зазначив Президент.

«Історія все і всіх розставила по своїх місцях. І сталося це саме вчора, 15 грудня 2018 року, коли заснували автокефальну Православну церкву України», – сказав Глава держави.

«Українці й раніше створювали свої потужні церковні структури, які були незалежні від Москви. Але вперше, наголошую вперше, постає Церква, освячена вселенським престолом. В ніч проти неділі, буквально за кілька годин після завершення собору нову церкву своїм спеціальним комюніке визнав Вселенський Патріархат»,- також зазначив Петро Порошенко.

Президент привітав з автокефалією не лише українських православних, а й всю Україну: «Бо це є вирішальний крок в процесі державотворення, дуже подібний, співмірний з Актом проголошення нашої української незалежності. Це деколонізація і деокупація України».

«З перших днів президентства боротьбу за автокефалію я розглядав не як церковне питання, а як питання національної безпеки, як питання державотворення. Російська агресія не залишила жодного простору, щоб дивитися на це якось інакше», -додав він.

«На фронті там одразу видно – хто ворог, хто друг. А коли вовки приходять в овечих шкурах, дуже легко стати здобиччю. Хіба Кремль колись приховував, що розглядає російську церкву як дуже гіпнотичний дурман для утримання сусідніх народів у сфері свого впливу? І зараз цього не таїть, що видно по істеричній реакції Кремля і РПЦ на отримання нашою українською церквою автокефалії. Аж зірки на кремлівських шпилях почорніли», – сказав Петро Порошенко.

Президент особливо підкреслив, що в питанні отримання автокефалії української церкви всі учасники процесу керувалися не гарячими емоціями, а тверезим розумінням наших національних інтересів. За його словами, протягом кількох років тихої, але дуже інтенсивної дипломатії, надзвичайно складних переговорів готувався ґрунт для фундаментальних рішень.

Він також нагадав, що після його великодньої зустрічі в квітні 2018 року з Його Всесвятістю процес став публічним. Рішення Вселенського синоду надати автокефалію було прийняте прийняте ще у квітні. Зняття московської анафеми з Філарета та покарань з Макарія відбулося у жовтні. Томос затвердили в листопаді. В середині грудня провели установчий Собор у повній відповідності з церковними канонами. «Відповідно до канонів Собор був проведений абсолютно зразково, на відміну від того, що відбулося 332 роки тому», – сказав Президент.

«І зараз весь український народ, все світове українство і без виключення абсолютно більшість світового православ’я чекає на історичний Святвечір», – підсумував Президент.

Коментарі

Позначки: