НСЖУ скликає всеукраїнську нараду редакторів газет через критичну ситуацію з доступу українців до преси

Новини 04 Березня, 2021 146

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Нараду проведуть 25 березня у онлайн-форматі

НСЖУ запрошує представників влади на Всеукраїнську нараду редакторів газет. Всеукраїнську нараду редакторів національних та регіональних газет для розгляду критичної ситуації з доступу українців до преси ініціює Національна спілка журналістів України. Нарада, яку проведуть 25 березня у онлайн-форматі, розглядається як майданчик для дискусій про неналежну якість поштової доставки газет через скорочення мережі «Укрпошти», про захист інформаційного простору та державну політику підтримки українських ЗМІ в умовах економічної кризи, спричиненої епідемією. У НСЖУ наголошують, що попри розвиток нових медіа, для багатьох українців саме газети лишаються важливим джерелом місцевої інформації.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє голова НСЖУ Сергій Томіленко у ФБ.

– Епідемія COVID-19, економічна криза та відсутність ефективної політики державної підтримки медіа в Україні призвели до критичної ситуації в сфері друкованих ЗМІ, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Роль газет як джерел перевірених та важливих місцевих газет є визначальною. Від Уряду та Президента редактори очікують реальної програми дій на покращення доступу українців до преси та до поштових послуг загалом. На жаль, на відміну від багатьох інших країн світу, Україна досі не надала підтримки журналістам і редакціям для подолання наслідків пандемії.

У Спілці журналістів звертають увагу, що надзвичайно важливо втілювати програми підтримки місцевих медіа у регіонах, близьких до окупованих територій, зокрема, потрібно допомагати газетам у Донецькій, Луганській, Херсонській та Харківській областях.

– Скорочується не тільки наклад, а й кількість редакцій. Місцеві ЗМІ закриваються. На Донеччині буквально три тижні тому вийшов останній номер «Краматорської правди», – констатує видавець газети «Сватівські відомості» на Луганщині Андрій Крюков. – На Луганщині проблема з доставкою газет. Для прикладу – ми передплатили пенсіонерам села Воєводське Сватівського району газету на лютий. А вони перший її номер отримали після 15 числа. Як можна читати газету двотижневої давнини, а тим більше користуватися програмою ТБ?

Редактори друкованих ЗМІ підкреслюють, що головна загроза пресі – не онлайн-медіа чи соціальні мережі, а різке реформування «Укрпошти».

– У друкованих видань своя аудиторія, а в інтернет-видань – своя, і одне одному не заважають аж ніяк, – розповідає редактор полтавської газети «Козельщинські вісті» Надія Литвин. – Ми маємо свій сайт, канал на You Tube, сторінки у соцмережах, і свого часу турбувалися, чи не вплине це на тираж. І дарма. Там свої читачі, а в газеті – свої. А на тираж вплинула саме Укрпошта, особливо протягом останніх трьох років.

Запрошення взяти участь у роботі Всеукраїнської наради редакторів газет надіслано Міністру культури та інформполітики Олександру Ткаченку, гендиректору АТ «Укрпошта» Ігорю Смілянському, голові Держкомтелерадіо Олегу Наливайку, народним депутатам України.

НСЖУ запрошує представників влади на Всеукраїнську нараду редакторів газет

Всеукраїнську нараду редакторів національних…

Опубликовано Sergiy Tomilenko Воскресенье, 28 февраля 2021 г.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,