Новий указ Президента може послабити тиск на бізнес

Новини 01 Лютого, 2024 49

аналітики пояснили деталі

Президент України своїм указом увів у дію рішення РНБО, яке має підтримати підприємців під час війни. Указ, серед іншого, рекомендує створити Раду з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану. Цей орган має налагодити взаємодію держави з підприємцями.

Аналітики Центру спільних дій проаналізували документ і вказують на те, що цей указ Президента порушує баланс гілок влади в державі, пише Четверта студія.

Рішення РНБО, введене в дію указом Президента, рекомендує Офісу Генпрокурора, Службі безпеки, Державному бюро розслідувань і Бюро економічної безпеки не проводити процесуальні дії у кримінальних провадженнях, якщо це може заблокувати роботу підприємців. Аналітики зазначають, що указ може допомогти послабити тиск на бізнес. Проте таким чином президент порушує баланс гілок влади, адже це питання не входить до його повноважень.

“РНБО – це координаційний орган з питань безпеки. Указ президента заходять у сферу відповідальності уряду. Адже все, що стосується економіки, мав би регулювати Кабінет міністрів. Тобто президент перебрав на себе повноваження уряду й усунув його від пошуку рішення проблеми. Це порушує баланс гілок влади”, – наголошує Оксана Заболотна.

Крім того, згідно з документом, Кабінет Міністрів України повинен внести до парламенту два законопроєкти. Перший має посилити роботу Бюро економічної безпеки. Цей орган має протидіяти економічній злочинності. Ініціативу щодо удосконалення БЕБ Кабмін вже зареєстрував.

Другий проєкт закону, який має подати уряд, регулюватиме граничний рівень прибутку для державних контрактів на період воєнного стану. “Підприємці зможуть заробити суму, яка не перевищує конкретний відсоток від державного замовлення. Розмір відсоткового обмеження на прибуток прописуватимуть у контракті. Так держава під час війни зможе отримувати послуги на найбільш вигідних умовах”, – пояснює Оксана Заболотна. Проте аналітикиня додає, що наразі не зрозуміло, як це працюватиме і чи вдасться запобігти зловживанням цією нормою.

Аналітики Центру спільних дій уже фіксували, що Президент перевищував свої повноваження. Раніше він своїм указом давав розпорядження уряду та іншим органам щодо фінансування сектору оборони.

Коментарі

Позначки: ,