Нові послуги в додатку ДІЯ не мають служити фальсифікаціям на майбутніх виборах

Новини 30 Листопада, 2021 77

Партія "УДАР" розбудовує осередки на Львівщині

Вже з першого грудня у додатку ДІЯ працюватиме нова послуга – зміна місця реєстрації. Спочатку – в тестовому режимі. Тобто, кожен охочий зможе вказати реальну адресу проживання. І все це без довгих черг, довідок та інших бюрократичних незручностей. Тож не потрібно буде їхати до рідного міста, навіть коли людина хоче там зареєструватися, а чоловікам не потрібно ходити до військкомату, щоби знятися або стати на облік.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу партії “УДАР” у Львівській області.

Безперечно, це хороша ідея, котра скоріш за все, спростить життя мільйонам українців, які не проживають за офіційним місцем проживання.

Однак, ця послуга може стати троянським конем українського суспільно-політичного життя. Нова, відносно легка процедура реєстрації дає зелене світло тим, хто використовуватиме на парламентських, президентських та місцевих виборах чорні технології. Можна буде спробувати проголосувати в одному населеному пункті, швидко змінити реєстрацію та поїхати голосувати в інше місто, містечко чи село.

Ми неодноразово бачили випадки підроблення ковід-сертифікатів через додаток “ДІЯ” та доволі вдалі спроби підробки самого застосунку. Де гарантії, що під час виборів шахраї не захочуть зробити це вкотре на замовлення котрогось із кандидатів чи певної політичної партії?

Тому впровадження нових технологій, які в таких випадках, по-суті є реформами, повинно відбуватися з урахуванням всіх факторів. У тому числі – фактору безпеки під час виборів. Держава має подбати про це та унеможливити спроби фальсифікацій виборів з допомогою застосунку ДІЯ.

Тобто питання впровадження таких механізмів на платформі ДІЯ повинні супроводжуватися додатковими заходами з кібербезпеки. Ці заходи нам допомагають втілювати Західні партнери, зокрема в рамках співпраці Україна-НАТО.

Ще 2017 року разом з Північноатлантичним альянсом ми почали впровадження трастового фонду з кібербезпеки. Цей трастовий фонд очолює та впроваджує румунська державна компанія «Rasirom», яка вже має напрацювання для України в напрямку створення ситуаційних центрів реагування на комп’ютерні інциденти для моніторингу подій у сфері кібербезпеки, а також лабораторій для розслідування інцидентів у кіберпросторі та ліквідації їхніх наслідків, – коментує Оксана Юринець, лідерка партії “УДАР Віталія Кличка” на Львівщині.

Відомо, що в червні 2017 року українські інституції-бенефіціари успішно отримали відповідне обладнання.

Тому держава мусить тісно співпрацювати з трастовим фондом НАТО для впровадження механізмів інформаційної безпеки, особливо у випадках, які стосуються роботи платформи ДІЯ.

Коментарі

Позначки: , ,