Невакцинованим студентам не мають права відмовити у поселенні в гуртожиток, – юрист

Новини 21 Серпня, 2021 388
У Генеральній прокуратурі провели вакцинацію Фото: Генпрокуратура

У Генеральній прокуратурі провели вакцинацію Фото: Генпрокуратура

10 серпня обласна комісія з ТЕБ і НС рекомендувала заселяти у гуртожитки повністю вакцинованих студентів. Юрист Євгеній Базилевич каже, невакцинованому студенту не мають права відмовити у поселенні в гуртожиток.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Третьокурсниця “Львівської Політехніки” Соломія Боднарчук живе у першому гуртожитку університету. Дівчина розповідає, що ще не вакцинувалася від коронавірусу.

“Я, якщо чесно, не знаю якою буде реакція мого організму саме на цю вакцинацію. І чи є в нас хороші вакцини. Я буду вакцинуватись, якщо справа дійде до того, що мене будуть виселяти із гуртожитку”, — каже Соломія Боднарчук.

Керівник обласного управління охорони здоров’я Орест Чемерис пояснює, що рішення комісії — це рекомендація. Її ухвалили через те, що в гуртожитку, де є скупчення людей – може бути спалах коронавірусу.

“Вакцинація є рекомендаційною. Жодних перешкод у поселенні чи створення якихось обставин, які б змушували студентів покинути гуртожитки, не буде відбуватися. Перевагою перед ймовірною черговою хвилею коронавірусної хвороби в нас є те, що ми маємо вакцину, а вакциновані хворіють рідше”, — каже керівник обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

Юрист Євгеній Базилевич каже, відмова студенту у поселенні в гуртожиток через те, що він не має щеплення від COVID-19, є незаконною. Якщо ж студента не поселяють із цієї причини дії мають бути такі:

“В першу чергу слід звернутися до уповноваженого із прав людини в Україні – можна це зробити через гарячу лінію. Що робити із самою ситуацією про відмову у заселенні, як заселитися? Я рекомендую, отримавши документ, який підтверджує відмову, звернутися до суду за зобов’язанням визнати рішення незаконним, наприклад, щодо відмови у поселенні”, — каже юрист Євгеній Базилевич.

У Львові 6 серпня розпочали централізовано вакцинувати студентів університету “Львівської Політехніки”. Щепитися можуть усі охочі. Втім у гуртожиток поселятимуть і тих, хто не вакцинувався.

“Позиція університету щодо не поселення у гуртожитки, якщо студент невакцинований — негативна. Ми будемо поселяти всіх у гуртожитки, але ми пішли інакшим шляхом – ми створили умови для вакцинації студентів”, — каже проректор з науково-педагогічної роботи “Львівської Політехніки” Роман Корж.

Юрист Євгеній Базилевич додає, що вакцинація може бути обов’язковою лише за умови, якщо її введуть на законодавчому рівні.

“Загальна декларація прав людини передбачає можливість обмеження прав особи задля добробуту населення у демократичній державі. Тобто, якщо на законодавчому рівні, буде введено обов’язковість вакцинації для населення, то це не буде дискримінацією”, — каже юрист Євгеній Базилевич.

Коментарі

Позначки: , ,