Негативні емоції впливають на зір: як упоратися зі стресом

Новини 27 Березня, 2024 20

Очі — один із найважливіших органів чуття людини. Вони забезпечують надходження приблизно 90% усієї інформації. Стресогенні фактори — теж переважно візуальні дані. Коли людина бачить щось погане, у її організмі відбувається багато важливих змін, зокрема з органами зору. Так працюють інстинкти — миттєва мобілізація, спровокована негативними факторами, дає змогу швидше реагувати на подразник. Важливо навчитися давати собі раду в складних ситуаціях, щоб запобігти хворобам і болісним відчуттям в очах.

Стрес і якість зору: який взаємозв’язок

Сухість, «пісок», чорні цятки — ці та інші неприємності з очима є результатом не тільки перенапруження через багатогодинне використання гаджетів, а й стресу, який відчуває людина. Такий стан перешкоджає нормальному функціонуванню органів зору.

На фізіологічному рівні в очі перестають надходити кисень і корисні речовини. Це може призвести до розвитку серйозних захворювань. Щоденне або часте перебування в сильному психоемоційному напруженні через роботу, сімейні обставини, складні взаємини із сусідами — вагома причина, щоб діагностика зору в Чернівцях проводилася з певною регулярністю, не рідше ніж один раз на пів року. Такий підхід дасть змогу своєчасно виявити проблеми з очима, що назрівають або вже є, й адекватно відреагувати, вжити необхідних заходів.

Іноді стресова ситуація наздоганяє раптово. Наприклад, через конфлікт, що стався в громадському транспорті. Не варто думати, що очі за цих умов у безпеці. Може статися короткочасний розлад, виникнути ефект тунельного зору (видно тільки те, що попереду). Потрібно бути готовим до таких ситуацій і діяти негайно.

Боротьба зі стресом: поради експертів

Раптове сильне потрясіння може трапитися з кожним. Важливо знати, що робити в ситуації стресу, щоб запобігти порушенню зорової функції. Потрібно виконати декілька простих дій:

  • усамітнитися та прийняти зручне положення — присісти або лягти;
  • заплющити очі та спробувати розслабитися;
  • акуратно масажувати перенісся впродовж 5–7 хвилин;
  • зняти напругу — поводити очима праворуч-ліворуч, угору-вниз;
  • повільно й глибоко вдихнути-видихнути, розплющити очі.

Ці дії допоможуть не тільки уникнути розладу зору як результату сильного стресу, а й загалом заспокоїти нервову систему, що вкрай важливо в такому стані. Можна використовувати будь-який інший комплекс вправ або методів. Ключове завдання — якісно й швидко зняти напругу та розслабитися.

Коментарі

Позначки: ,