Не треба забувати, що Бог інколи проявляє іронію: Андрій Магера про можливе повернення мажоритарки

Новини 19 Листопада, 2021 178

Чи дійсно «Слуги» хочуть залишити чинну пропорційно-мажоритарну виборчу систему на виборах до Верховної Ради України 2023 року? Цікаве питання…

Про це у телеграмі пише юрист Андрій Магера, пише Четверта студія.

“Проте уже неодноразово з інсайдерських джерел просочується інформація про те, що може бути відстрочене введення в дію положень Виборчого кодексу в частині нової пропорційної системи з відкритими списками для наступних у часі парламентських виборів.

Схоже, що в партії влади існує відчуття, начебто збережена мажоритарка зможе дати їм більшу кількість мандатів. Очевидно, таке припущення ґрунтується на результатах останніх проміжних виборів (на окремих мажоритарних округах) до парламенту поточного скликання”, – пише Магера.

Він додає: “Мабуть, вони не розуміють трьох основних речей.

1. Ніколи не треба ототожнювати суть і логіку мажоритарки в межах одночасно всієї держави (як це має місце на чергових чи позачергових виборах) та в межах окремо взятих округів (як це має місце на проміжних виборах).

Вибачте, але адмінресурс не гумовий: Президент на всі округи не поїде. М‘яко кажучи. А на кожен мажоритарний округ не буде звідки взяти 8-10 депутатів фракції. Про силовиків взагалі мовчу…

2. Цнотливий рейтинг тоді ще віртуальної партії «Слуг» 2019 року і пошарпаний рейтинг тієї ж партії 2023 року це, як кажуть в Одесі, «дві великі різниці».

Там випливе все. І у великих об‘ємах.

3. Якщо опозиція (принаймні євроатлантична) висуне по мажоритарних округах по єдиному кандидату, то «Слугам» на заході, півночі та центрі України не буде чого ловити.

Натомість, у багатьох округах на сході і півдні України ОПЗЖ і партія Мураєва теж добряче помножать партію влади на нуль. Але цього разу уже з іншого боку.

Не треба забувати, що Бог інколи проявляє іронію; особливо до тих, які вирішили, що уже схопили Його за бороду”, – йдеться у повідомленні.

Коментарі

Позначки: ,